canak6

S-MEDIJA

Nema mnogo razloga za slavlje, budući da su radnici u Srbiji obespravljeni i da su u teškom ekonomskom i socijalnom položaju, složili se sindikati. Situacija za radnike mnogo gora nego što je bila prošle godine, smatra predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak.

Uoči ovogodišnjeg 1. maja – Međunarodnog praznika rada, sindikati su složni u oceni da nema mnogo razloga za slavlje na način na koji taj praznik obeležava najveći broj građana, budući da su radnici u Srbiji obespravljeni i da su u teškom ekonomskom i socijalnom položaju.

Velika nezaposlenost, male plate, česta neisplaćivanja dohodaka, kao i sveukupan loš ekonomski i socijalni položaj radništva u Srbiji za predstavnike tri najveća sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ), UGS „Nezavisnost“ i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), nikako nisu razlog za obeležavanje tog praznika u šumi, uz roštilj i „opštu lumperajku“.

Predsednik S S S S Ljubisav Orbović rekao je Tanjugu da nema nikakvih razloga za slavlje, budući da je Međunarodni praznik rada širom sveta prilika da radnici izađu na ulice i ukažu na težak položaj i probleme koji ih muče.

„Radnici u Srbiji ne slave ovaj praznik zato što imaju razloga, već što ga tradiconalno tako slave. Nema nikakvih razloga za slavlje“, rekao je Orbović, čija sindikalna organizacija ove godine neće organizovati nikakva okupljanja ili proteste da bi vlastima i javnosti ukazali na težak položaj radništva.

On je mišljenja da ne postoji niko u Srbiji kome treba ukazivati na takav položaj radnika, već da svi faktori u društvu treba da krenu u rešavanje nagomilanih problema.

Orbović: Sindikat potrebniji više nego ikada

Ljajić: Moguć dogovor o minimalnoj ceni rada

U penziju posle smrti?

Predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak rekao je Tanjugu da je situacija za radnike mnogo gora nego što je bila prošle godine, kao i da već godinama ne vidi razlog da se bilo šta slavi u Srbiji.

Međunarodni praznik rada, prema njegovim rečima, nije dan za slavlje, budući da su radnici obespravljeni u elementarnim pravima i da imaju mnogo razloga za brigu.

„Ovo praktično nije praznik rada, već nerada“, naveo je Čanak, čiji sindikat takođe neće „izaći“ na ulice, ali zbog toga što godinama ne uspeva da „ubedi“ ljude da ga ne praznuju „lumperajkama u šumi“.

I za predsednika ASNS Ranku Savić nema nikakvog povoda za slavlje, budući da radnici u Srbiji nemaju novca ni za, za njih tradicionalnu, proslavu – u izletištima, na pikniku.

„Ekonomski i socijalni momenat će ove godine mnogo više uticati na broj onih koji će uopšte i izaći na izletišta“, ukazala je Savićeva i dodala da sindikalne organizacije nisu učinile sve da probude svest kod radništva da 1. maj predstavlja priliku da skrenu pažnju na sebe i svoj položaj, kao što to rade radnici širom sveta.

(Tanjug)