Apsolventi neće moći da konkurišu za dom i ostvare druga prava jer ih nema u zakonu. Jedino rešenje je da im se u indeks upiše da studiraju o trošku države.APSOLVENTI su izbrisani iz prosvetnih zakona, pa pošto „na papiru“ ne postoje, neće moći ni da dobiju mesto u domu. Samo na Univerzitetu u Beogradu je bar 4.000 studenata koji će se na jesen suočiti sa ovim problemom.

Ukoliko im u indeks bude upisano da su apsolventi ili da su upisali četvrtu godinu drugi put, gube šansu da konkurišu za dom.

– Jedino rešenje je da se ovim studentima u indeks upiše da studiraju o trošku države po članu 30 Zakona o visokom obrazovanju – objašnjava Milan Popović, student prorektor. – I prošle godine postojao je isti problem, ali je, ipak, bilo dozvoljeno da konkurišu i akademci sa pečatom „apsolvent“ u indeksu, iako je to protivzakonito.

Ako bude striktno poštovan zakon, apsolventi mogu da se oproste od sobe u „studenjaku“, a ako im se bude gledalo kroz prste, posledice bi mogao da ima Studentski centar.

– Oni su budžetski korisnici i jednostavno bi moglo da se dogodi da ih državni revizor pozove na odgovornost, jer se nisu striktno pridržavali zakona – kaže Popović.

A direktor Studentskog centra Beograd Milovan Petrović kaže da će se ustanova na čijem je čelu pridržavati instrukcija koje dobije od Ministarstva prosvete i nauke.

– Zakon je pravičan prema apsolventima – smatra Petrović. – Jer, oni su odslušali sve predmete, završili obaveze na fakultetu i ostalo im još samo da polože nekoliko poslednjih ispita. Za to im nije neophodno da imaju sobu u domu.

Ovaj problem tiče se samo studenata koji su ove školske godine odslušali poslednja predavanja i imaju rok još godinu dana da polažu ispite o trošku države. Svi koji su još više „razvukli“ studije svakako nemaju pravo na dom.

TREĆINA SA VISOKIM PROSEKOM ISPOD CRTE

MNOGI apsolventi kalkulišu, pa odlažu polaganje poslednjeg ispita po godinu dana, da bi sačuvali mesto u domu. A važnije je da mesto dobiju studenti mlađih godina, koji moraju da idu na predavanja i vežbe, objašnjava Milovan Petrović. – Svake godine trećina studenata sa prosekom iznad 8,5 ostane ispod crte.

Večernje novosti