Viškovi… Zbog manjka učenika 158 nastavnika nema fond časova

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji ima 800 odeljenja sa pet i manje učenika i tim obrazovnim ustanovama preti zatvaranje! Broj đaka se rapidno smanjuje iz godine u godinu, a čak 1.586 odeljenja nestalo je u prethodne tri godine

Smanjuje se broj odeljenja i nastavnika

Smanjuje se broj odeljenja i nastavnika

Učionice sve praznije… Smanjuje se broj odeljenja i nastavnika

Ministarstvo prosvete objavilo je juče alarmantne podatke koji kažu da u Srbiji postoji 1.556 odeljenja sa od šest do 10 đaka i 1.739 odeljenja sa od 11 do 15 učenika. Posledica toga su i viškovi među nastavnicima, pa tako njih 158 uopšte nema fond časova, a pun fond nema 2.682.

Obradović jedno, forum drugo

Ministar Žarko Obradović istakao je da je, prema podacima školskih uprava, bilo 4.867 nastavnika koji bez punog fonda.

– Uspeli smo da rasporedimo 2.205 nastavnika, tako da nam je ostalo 2.682 radnika bez punog fonda. Moguće je da će taj broj biti i manji kada podvučemo crtu – istakao je on.

Međutim, predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić tvrdi da ovi podaci „daju nerealnu sliku“

– Ovi podaci se odnose samo na „viškove“ koji su nastali u prethodne dve godine. Međutim, višak su i svi oni nastavnici koji bez punog fonda rade već decenijama – kaže Sokić.

– Već tri godine vodimo akciju racionalizacije broja odeljenja, zaposlenih i broja škola. Ove godine je broj odeljenja manji za 394 – upozorio je Obradović.

On je istakao da je ovakva situacija posledica demografske slike Srbije i svega što nam se dešavalo u prethodnim decenijama, od industrijalizacije do neuspele privatizacije.

Potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Miodrag Antić kaže da je broj đaka sve manji, a broj nastavnika koji ostaju bez posla sve veći.

– Zataškavanje problema tako što se nastavnicima dodeljuju predmeti za koje nisu niti stručni niti osposobljeni predstavlja opasnost za sam obrazovni proces. Pošto nema strategiju obrazovanja, Ministarstvo prosvete iznosi samo statističke podatke koji su poražavajući. Ali oni, kao što vidimo, nemaju nikakvo rešenje za ovako katastrofalno stanje u srpskoj prosveti – kaže on.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić kaže za Press da odeljenja koja imaju mali broj učenika treba zatvoriti jer su finansijski neodrživa.

– Ako optužujemo vlast za neracionalno trošenje novca, onda treba da budemo iskreni i kažemo da ta odeljenja treba ugasiti jer su neisplativa – smatra Sokić.

Tri opcije za višak zaposlenih nastavnika u prosveti

1. Prebacivanje u druge škole, ako postoji potreba za njima

2. Penzionisanje onih koji ispunjavaju sve uslove

3. Isplaćivanje otpremnine od 300 evra po godini staža

 

Violeta Nedeljković