BANJA KOVILJAČA – U Osnovnoj školi „Vera Blagojević“ u Banji Koviljači đaci su i danas bojkotovali nastavu zbog problema sa velikim brojem ilegalnih imigranata u tom mestu.

 

Odluku roditelja o bojkotu nastave, koji je počeo u ponedeljak, podržao je i Školski odbor. Na nastavu u prvoj smeni, kojom je obuhvaćeno 227 učenika od prvog do petog razreda, jutros je došlo 27 đaka. Juče je u obe smene nastavu pohađalo ukupno 20 đaka.

Bojkot nastave je rezultat odluke saopštene na protestnom skupu građana u Banji Koviljači, koji je održan u nedelju pod nazivom „Ko je sledeći“, čiji je neposredan povod silovanje britanske državljanke 27. oktobra za šta su osumnjičena petorica ilegalnih imigranata iz Avganistana, bez dokumenata, od kojih je jedan uhapšen.

Školski odbor Osnovne škole u Banji Koviljači pridružio se zahtevima građana da se u rešavanje problema imigranata što pre uključe nadležni državni organi, a predstavnici roditelja su ukazali na spremnost da decu upišu u lozničke škole u kojima bi nastavila dalje školovanje.

Kako je u nedelju na protestu rečeno, odluka o bojkotu nastave će da bude na snazi sve dok se u potpunosti ne ostvare zahtevi kojima se traži ne samo izmeštanje velikog broja ilegalnih imigranata nego i prestanak rada Centra za azil u Banji Koviljači koji ima 84 mesta.

Zvaničnici Loznice su prošlog utorka javno predočili da je, u aprilu bilo 500 do 600 stranih državljana, dok ih sada u Banji Koviljači ima više od 2.500, a borave izvan Centra za azil, većinom ilegalno, u privatnom smeštaju ili u nekim napuštenim objektima.

Autor:

Agencija Tanjug