Једногодишњим стипендијама организације „World learning”, на америчким универзитетима школовало се 115 наших студената, студије сада похађа њих 30, а до 16. јануара треба да се пријаве будући учесници програма

Минимум 30 наших студената отићи ће у августу 2012. године на једногодишње студије у Сједињене Америчке Државе под пуном стипендијом. Имаће обезбеђен новац за школарину, смештај и исхрану, осигурање од повреда и болести, куповину књига, путовања и скроман џепарац. Ову прилику имају сви академци универзитета у Србији, приватних или државних.

За почетак треба да се најкасније до 16. јануара 2012. године у 17 часова пријаве „World learning” организацији.

Како се добија улазница у 30 одабраних?

Основни услови су да је кандидат држављанин Србије и студент основних студија. Да има положен испит до краја јануара следеће године, да није на последњој години студија у време подношења пријаве и да није старији од 26 година. Када ови услови елиминишу неке од кандидата, проверава се знање енглеског језика. Потенцијалним учесницима остаје да прођу медицински преглед и добију визу САД-а у оквиру програма.

Финалисти ће бити одабрани на основу академског успеха, знања енглеског језика, лидерских способности и спремности да студирају у САД-у.

– Кандидати који уђу у ужи избор биће позвани на разговор са изборном комисијом. Од њих ће се захтевати да положе ТОЕФЛ интернет тест знања енглеског језика са минимум 80 бодова. Коначни избор обавиће УСАИД у Вашингтону. Одабрани академци одлазе на студије у августу, а враћају се у мају. Тамо ће учествовати у активностима универзитета, имаће друштвене програме, курсеве у оквиру студија, али и двадесетак сати волонтирања које им омогућава да доживе функционисање заједнице – објашњавају у организацији „World learning” која води програм.

На овај начин широм Сједињених Америчких Држава већ је студирало 115 наших високошколаца, а академску годину на светски признатим универзитетима тренутно похађа њих тридесетак.

Школовање су прошли биолози, архитекте, физичари, социолози, инжењери…

– Нису се само образовали. Пролазили су животну школу. Америка није само оно што гледамо у филмовима и телевизијским емисијама. Студенти који су користили наш програм боравили су у њиховим домовима, дружили се са вршњацима васпитаним у другим културама, функционисали су по њиховом систему, осетили како функционишу образовни системи и друштво друкчије од нашег. Ово је ипак најбоља школа – кажу организатори.

Према сазнањима „World learning” организације, студенти који су прошли „Global Undergraduate“ програм, амбициознији су и способнији. Цене своју земљу више него пре одласка у иностранство. Организованији су од својих вршњака који нису напуштали Србију и желе да остану у својој земљи.

Ефекти живота и школовања у иностранству осећају се по повратку, тврди и Слободан Миленковић, студент Факултета политичких наука, коме је школовање у Америци помогло да по повратку учествује у програму праксе „Др Зоран Ђинђић” и да стажира у Народној скупштини.

– У Америци сам морао све сам да радим и да више мислим својом главом. На студијама су професори приструпачни, не позивају се много на садржаје уџбеника колико на став студента. Обезбеђени су сјајни услови за рад. По повратку више ценим своју културу а уважавам туђу, док код нас људи радије одбацују своје обичаје и радо прихватају туђа правила – прича Миленковић.

——————————————

Пријављивање

Заинтересовани за размену студената треба да попуне пријаву за „Глобал УГРАД“ програм у канцеларији„World learning” организације у Улици краља Милана у Београду или попуне овај формулар који се налази и на сајтовима www.worldlearning.org.rs и serbia.usemabssy.gov, а који садрже и све потребне информације.

Љ. Перовић