Grupa od oko stotinu studenata beogradskih fakulteta protestovala je danas u centru Beograda tražeći lakše studiranje.

Arhivska fotografijа

Studenti traže lakše uslove za upis naredne godine studija, kao i to da školarine ne premašuju visinu tri minimalne mesečne zarade u Srbiji.

„Školarine su ogromne, na Filološkom fakultetu školarina je 120.000 hiljada dinara, a mi nemamo ni najosnovnije uslove, u tu školarinu ne ulaze ni udžbenici“, kazala je agenciji Beta jedna od studentkinja Filološkog fakulteta, čiji su akademci i organizatori današnjeg protesta.

Studentkinja, koja se predstavila kao delegat Plenuma Filološkog fakulteta, kao jedan od zahteva navela je i početak razgovora o besplatnom studiranju.

Studenti traže i da se ukine rangiranje prilikom upisa naredne godine studija i da jedini uslov za prelazak na budžetsko finansiranje bude 48 bodova prikupljenih tokom školske godine.

Akademci traže i da se vrati „apsolvenstski status“, koji je ukinut za studente koji uče prema novim planovima usklađenim sa Bolonjskom deklaracijom.

Pored studenata Filološkog fakulteta protestovali su i akademci Filozofskog fakulteta, Više elektrotehničke škole, Fakulteta političkih nauka, kao i Arhitektonskog fakulteta.

Studenti su centralnim gradskim ulicama prošetali do zgrade Vlade i sedišta Ministarstava prosvete u Nemanjinoj ulici, gde su na pisarnicama predali svoje zahteve.

Kako navode studenti, želja im je bila da danas skrenu pažnju na svoje zahteve, a ne i da razgovaraju sa predstavnicima Vlade ili nadležnog ministarstva. Poručuju da je današnji protest samo početak i da će se slične akcije ponavljati.

U Ministarstvu prosvete i nauke agenciji Beta je rečeno da su primili zahteve studenata i da je njihovu delegaciji danas bio spreman da primi pomoćnik ministra Slobodan Jauković, ali da studenti nisu došli na razgovor.

(Beta)