Članovi Nacionalnog prosvetnog saveta nezadovoljni odnosom Ministarstva prosvete

NPS13

Autor: V. A. – Članovi Nacionalnog prosvetnog saveta, većinom glasova, odlučili su da skinu sa dnevnog reda jučerašnje sednice tačku u kojoj je trebalo da razmatraju predlog izmena nastavnih programa u gimnazijama. Većina članova tog tela je bila protiv da razmatra samo programe u jednom delu gimnazija, ali ne i programe za sve ostale srednje škole.

– Nemamo predlog programa za filološke i matematičke gimnazije, kao ni za srednje stručno obrazovanje. Oko 60.000 učenika iz reformisane osnovne škole će od septembra ući u srednje stručne škole, 14.000 učenika u ogledna odeljenja, a oko 18.000 u gimnazije. Ako bismo usvajali samo programe za gimnazije, to znači da bismo imali dvostruke aršine. Nije u redu da prema gimnazijama imamo elitistički odnos – rekao je Radivoje Stojković, član NPS i predsednik Zajednice gimnazija Srbije.

On je podsetio na „nepromenjen stav“ te zajednice da najpre treba da budu doneti standardi postignuća učenika, a nakon toga nastavni planovi i programi za gimnazije i srednje stručne škole.

– Ovo je već treća godina kako Ministarstvo prosvete dostavlja materijale Nacionalnom prosvetnom savetu u junu ili julu, za nastavu koja treba da počne 1. septembra. Većina članova NPS radi u obrazovanju i tokom leta koriste godišnji odmor – istakla je Desanka Radunović, predsednica NPS-a.

Ona je rekla da Savet ne snosi odgovornost što pomenuti programi nisu usvojeni i dodala da neće potpisati nijednu odluku dok Ministarstvo prosvete ne ispuni finansijske obaveze prema članovima NPS-a, koji već šest meseci nisu dobili honorare. Radunovićeva je podsetila da Ministarstvo još nije dostavilo Savetu evaluaciju oglednih obrazovnih profila u srednjim školama, iako je to zatraženo više puta.

Protest

Članovi NPS-a su protestovali i zbog toga što nisu konsultovani oko izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, s obzirom na to da je i taj materijal kasno prosleđen NPS-u. Oni su ocenili da je prekršen zakon, jer je Predlog izmena zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja već u skupštinskoj proceduri. Savet je odlučio da primedbe na izmene zakona, ipak, uputi Odboru za prosvetu Skupštine Srbije.