U prostorijama PU Beograd sastali se nadrežni iz MUP Srbije sa predstavnicima osnovnih i srednjih škola. „Školski policajci“ raspoređeni su u velikom broju obrazovnih ustanova

UOČI početka nove školske godine, predstavnici Beogradske policije sastali su se juče u prostorijama PU za Grad Beograd, sa čelnim ljudima prestoničkih osnovnih i srednjih škola, sa kojima su razgovarali o sveopštoj bezbednosti učenika u školskim ustanovama

Akcenat je stavljen na bezbednost đaka u saobraćaju, naročito u blizini osnovnih škola, ali i kontrolu prodaje alhoholnih pića i na suzbijanje prodaje narkotičkih sredstava u zonama obrazovnih ustanova.

– O bezbednosti učenika ove godine brinuće 131 „školski policajac“ koji će kontrolisati 199 škola – istakao je Miladin Despotović, zvaničnik Policijske uprave za grad Beograd. – „Školski policajci“ raspoređeni su u obrazovnim ustanovama u kojima je po procenama povećan bezbednosni rizik, a ostale škole biće kontrolisane na uobičajan način, putem patrola.

Na jučerašnjem sastanku konstatovano je da veći broj škola u Beogradu ima instaliran video-nadzor, pre svega u opštinama Vračar, Savski venac, Palilula, Rakovica… Ovakav potez, kako je zaključeno, sa aspekta preventive pokazao se kao dobar, te se očekuje da će i mnoge druge škole u gradu pribeći istom metodu zaštite dece.

Nedeljko Munjaz, zamenik načelnika beogradske saobraćajne policije, rekao je da se i ove godine apeluje na vozače da posebnu pažnju obrate prilikom vožnje u blizini obrazovnih ustanova, pre svega, osnovnih škola.

– Beogradska policija je obezbedila dovoljan broj saobraćajaca i operativnih policijskih službenika koji će brinuti o bezbednosti đaka, kako nijedno dete u prestonici ne bi stradalo – rekao je Munjaz, ističući da je tokom prošle školske godine, šestoro dece zadobilo povrede u saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile u blizini škola. – Srećom, nijedno dete nije poginulo, niti je teže povređeno. U okolini svih beogradskih obrazovnih ustanova sada su postavljene fizičke i prepreke za usporavanje saobraćaja, kao i znaci od kojih je jedan potpuno nov, „zona škole“, koji ograničava brzinu svim vozilima na 30 kilometara na čas u periodu od sedam do 21 sat, odnosno kad su deca u školi.

NASILJE

Prema podacima predstavnika Beogradske policije, stopa kriminaliteta u okviru prestoničkih obrazovnih ustanova, u odnosu na prethodne godine, znatno je smanjena. Tačnije, pad kriminaliteta je čak za 48 odsto manji nego ranije.

Tu spadaju kako nasilničko ponašanje maloletnika, tako i konzumiranje alkohola i droga po školama, čemu je doprinelo prisustvo „školskog policajca“ u ovim ustanovama.

DROGA

Policijski inspektor Lambe Đorelijevski istakao je juče na sastanku da „opasnost“ od droge u školama „uvek postoji“:

– Današnji klinci od 14 do 17 godina sve više koriste „mefredin“, veštačko đubrivo za rast biljaka, koji ušmrkavaju ili „gutaju“ – rekao je inspektor. – Apelujem na roditelje i sve zaposlene u prosveti da ukoliko primete da se deca ponašaju čudno i da imaju „nešto“ kod sebe, to zaplene i pozovu policiju koja će „plen“ poslati na analizu.

„Večernje novosti“