studenti527.jpg

Дипломци београдских факултета, који на диплому чекају две године, ускоро би могли да добију тај документ. Застој у издавању је техничке природе, јер факултети немају адекватан информациони систем ни електронску комуникацију са Ректоратом и Ковницом новца.

Студенти који су завршили студије на Универзитету у Београду а на диплому чекају и две године могли би ускоро да добију тај документ, јер је овог тренутка неколико хиљада диплома у процесу штампања.

Нешто више од 12.000 сада већ бивших студената „болоњаца“ чека на дипломе које су стекли по новом, реформисаном, закону о високом образовању, рекао је Танјугу ректор Универзитета Бранко Ковачевић.

Застој у издавању диплома је техничке природе, јер факултети немају адекватан информациони систем ни електронску комуникацију са Ректоратом и Ковницом новца, где се дипломе штампају.

 

У овом тренутку 14 факултета још није издало ниједну болоњску диплому јер немају средстава да финансирају у информациони систем, који кошта пет, шест до 15.000 евра.

Ниједну диплому још увек није издао Географски факултет, Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију, Грађевински, Пољопривредни факултет.

Нове дипломе добило је тек око 1.000 академаца а највише студената са ЕТФ-а. Документ има вишестепену заштиту попут пасоша, личне карте или новчанице евра.

Издавање диплома кошта исто на сваком факултету и износи 5.000 динара, али се уверење о дипломирању, које се одмах добија, различито наплаћује, од 600 до 3.000 динара. За пријаву за неко радно место, уверење не може бити старије од шест месеци.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић навео је да је застој у издавању диплома настао због процедуре, и да на неким факултетима нема разумевања у мери у којој би то требало.

„Негде има и немара“, рекао је Обрадовић и додао да министарство и Универзитет покушавају да нађу ефикасно и корисно решење. „Договор је да се поједностави процедура, јер није фер, није логично, да студенти заврше студије, а да не могу да добију документ који им апсолутно припада“, рекао је Обрадовић.

РТС