Predstavnici Grada i Građanske inicijative potpisali Memorandum o saradnji na opismenjavanju

Časovi čitanja i pisanja

| Časove će držati studenti: Miljenko Dereta i Milan Krkobabić

Kako je podizanje opšteg obrazovnog nivoa Roma preduslov za njihovo bolje zapošljavanje i podizanje životnog standarda u cilju integracije u društvene tokove Beograd će, u saradnji sa Udruženjem „Građanske inicijative“, organizovati opismenjavanje starijih Roma i Romkinja u društvenim centrima u okviru novoformiranih naselja, nastalih nakon raseljavanja Roma iz nehigijenskog naselja „Gazela“.

Časove čitanja i pisanja držaće studenti beogradskih fakulteta i to u samim naseljima, a zauzvrat grad će studentima obezbediti stipendije za plaćanje školarine.Prema popisu iz godine 32.5 odsto Roma je bez škole ili sa manje od četiri razreda osnovne škole. Zamenik gradonačelnika, Milan Krkobabić, istakao je prilikom potpisivanja memoranduma da je ovo jako važan korak za Rome, ali i za grad:

– Naši mali prijatelji krenuli su u škole, ali imaju mame, tate, bake koji ne znaju da se potpišu, ne znaju da pročitaju svoje ime, da se odazovu na poziv. Želimo da u što kraćem roku nauče bar da se potpišu. A to što oni ne znaju da se potpišu nije njihova sramota već sramota celog društva – rekao je Krkobabić.

Miljenko Dereta iz „Građanskih inicijativa istakao je posebno zadovoljstvo što će sa Romima raditi studenti Beogradskog univerziteta koji nisu na budžetu i kojima će se ovim putem pomoći da plate školarinu.

Podsetimo, iz nehigijenskog naselja „Gazela“ grad Beograd raselio je 109 porodica u pet novoformiranih naselja na teritoriji opština Čukarica, Rakovica, Barajevo, Surčin i Mladenovac. Porodice su dobile mobilne stambene jedinice opremljene novim nameštajem, šporetima, uljanim radijatorima, a sve troškove održavanja naselja, kao i struje i vode, snosi grad Beograd. Takođe, 361 osoba dobila je lična dokumenta, a oko 30 osoba zaposleno je u gradskim javno-komunalnim preduzećima, dok je 11 porodica dobilo socijalne stanove u Kamendinu.

Upis za decu iz nehigijenskog naseljа

U školskoj 2010/2011 godini 97 učenika iz nehigijenskog naselja ispod mosta „Gazela“ upisano je u redovne osnovne škole, specijalnu školu i Školu za osnovno obrazovanje odraslih na opštinama Barajevo, Rakovica, Čukarica, Surčin i Mladenovac. U prvi razred školske 2011/2012. godine biće upisano 17 učenika.

DANAS