Пријемни испити се завршавају у среду, а потом следи објављивање привремених ранг-листи и кратак период за жалбе незадовољних кандидата

На факултетима и високим школама од данас почиње провера знања из средње школе. Пријемне испите ће ова три дана полагати готово сви који су прошле недеље конкурисали за бруцошки индекс, изузев кандидата који су освојили награде на државном или међународном такмичењу из предмета из кога се полаже пријемни испит. Њима ће бити уписан максималан број бодова.

Сви остали, на факултете и школе мораће да дођу најмање сат времена раније, како би у миру пронашли учионицу у којој је полагање. Обавезна је лична карта или пасош, ради провере идентитета, а на клупама ће уз овај документ и пријаву, бити дозвољена још само флашица воде (или сок у оригиналном паковању) и прибор који је изричито наведен на огласној табли факултета. То на већини факултета значи само плава хемијска оловка (понесите резервну за сваки случај).

На испиту је забрањено коришћење било каквих додатних помагала (џепних рачунара, мобилних телефона, таблица…). Од тренутка поделе задатака није дозвољен никакав разговор између кандидата, а забрањен је и разговор са дежурним наставницима и одлазак у тоалет.

Излазак из сале је могућ најраније 45 минута до сат времена после почетка испита (зависи од факултета), а опште је правило да пола сата пре завршетка пријемног није дозвољено напуштање сале.

У зависности од броја кандидата, поједини факултети већ у току вечери објављују прелиминарне резултате. У овом периоду јако је важно пратити уписни календар на „свом“ факултету, како би се искористило право на жалбу на привремену ранг-листу. Тек када факултет одговори на све благовремено пристигле приговоре, формира се коначна ранг-листа и после тога почиње упис нових студената.

Листа се формира на основу оцена из средње школе и успеха на пријемном испиту, што значи да је максималан број бодова 100. За буџетски индекс потребно је освојити више од 50 поена и ући у уписну квоту за финансирање о трошку државе. То ће на појединим факултетима и одсецима, попут медицине, безбедности или психологије бити јако тешко, јер се пријавило два и три пута више кандидата од расположивог броја места.

Кандидатима који ће полагати сутра и прекосутра, да поновимо савет психолога: дан пред испит не треба учити, већ само обнављати градиво и по могућству се бавити неким опуштајућим активностима. Вече уочи пријемног треба раније отићи у кревет, а на сам дан испита добро доручковати и отићи раније на факултет. Још једном, не заборавите личну карту.

Свим кандидатима желимо срећу на испиту.