Poštuju rokove – Radovi na izgradnji obdaništa u ulici Veselina Čajkanovića napreduju, pa će žitelji ovog dela Zvezdare od oktobra moći da dovode decu u nov vrtić

OBILAZAK GRADILIŠTA U VELIKOM MOKROM LUGU

OBILAZAK GRADILIŠTA U VELIKOM MOKROM LUGU

Trogodišnjeg Nikolu Dimića roditelji su već upisali u vrtić koji se gradi nedaleko od njihovog doma u zvezdarskom naselju Veliki Mokri Lug. On je jedan od 230 mališana koji će od oktobra krenuti u obdanište koje će biti napravljeno po najsavremenijim svetskim standardima.

 

Ponosna baka Miladinka sa trogodišnjim Nikolom i starijom unukom

Čeka ga vrtić… Ponosna baka Miladinka sa trogodišnjim Nikolom i starijom unukom

Na gradilištu u ulici Veselina Čajkanovića svakog dana vredno rade građevinari, električari, moleri, tesari, bravari i drugi brojni majstori.

Moderno opremljeno

Žurno, ali precizno i po planu, trude se da do oktobra završe objekat u kome će mališani iz Velikog Mokrog Luga i okolnih naselja provoditi svoje detinjstvo. Obdanište će biti izgrađeno po najsavremenijim standardima i moderno opremljeno.

Već po konturama građevine, rasporedu i veličini unutrašnjih prostorija može se zaključiti da će deca u ovom vrtiću imati dosta mesta za boravak i igru. A baš je igra i zabava ono što trogodišnjem Nikoli Dimiću momentalno zaokuplja svu pažnju. Zatekli smo ga na stotinak metara od gradilišta, kako se pod budnim okom bake Miladinke po dvorištu porodične kuće vozi u svom „džipu“.

– I Nikolu za sada čuva baka, kao što je pazila i njegovu sestru i braću od strica. Ali, dok sam njih godinama peške vodila u najbliže obdanište koje je bilo čak na Konjarniku, Nikola će ići u vrtić koji se gradi u komšiluku. I već smo ga upisali – kaže Miladinka Dimić.

Bezbedno okruženje vrtića

Predsednik opštine Zvezdara Milan Popović najavljuje da ovo neće biti kraj radova u tom delu Velikog Mokrog Luga.

– U okolini tog objekta biće rešeno i pitanje kanalizacije, vodosnabdevanja i saobraćaja, kako bi deca imala najbezbednije okruženje. Po broju poziva i mejlova u kojima se građani zahvaljuju na izgradnji ovog vrtića uviđamo koliko je to bio neophodan potez. Nakon dve decenije u kojima ništa novo nije napravljeno, na teritoriji opštine Zvezdara ćemo u narednom periodu dobiti četiri obdaništa – istakao je Popović.

Ponosna baka priča kako do sada nije bila praksa da neko upisuje decu u vrtić koji još nije sagrađen.

– Kada smo predavali papire rekli su nam da je to prvi put da se neko prijavljuje za obdanište koje još nije gotovo. Sva sreća pa neću morati po kiši i snegu da sa Nikolom prelazim dug put – hvali se baka Miladinka dok Nikola „sređuje“ svoj auto.

Radovi na krovu pri kraju

Gotovo svaka kuća u susedstvu ima decu „spremnu“ za jaslice ili vrtić, pa meštani svakodnevno pomno prate radove. Ceo kompleks obdaništa, sa zelenim površinama koje će takođe biti uređene, ima ukupno 4.144 kvadratna metra, a površina samog objekta čija je konstrukcija već završena iznosi 1.714 kvadrata. Majstori trenutno malterišu zgradu, izrađuju podne košuljice i postavljaju fasadnu stolariju, a pri kraju je i sređivanje krovne konstrukcije. Ratko Momčilović, glavni majstor ekipe koju smo na krovu juče kratko prekinuli u radu, kaže da im hladnije vreme dosta olakšava posao.

fakti

– Veliki Mokri Lug ima oko 7.000 žitelja

– Nov vrtić imaće 1.714 kvadratnih metara

– U obdanište će biti upisano 230 mališana

– Iako imam dosta iskustva u građevinarstvu, nije bilo lako izdržati one silne vrućine! A još je teže to podnositi na visini kada ste direktno na suncu. Sve smo to izgurali i evo sada, kada je i zahladnelo, privodimo kraju pokrivanje objekta – kaže majstor Ratko.

Izgradnja obdaništa u ulici Veselina Čajkanovića finansira se iz budžeta grada Beograda.

Radomir Cvetković