Ученици нишке гимназије „Светозар Марковић“ Никола Стоиљковић и Душан Здравковић из Ниша освајањем бронзане медаље на Балканијади у информатици стекли су право учешћа на Олимпијади, која ће бити одржана од 22. до29. јула у Тајланду.Но, да није Андреје Илића, члана друштва математичара Србије, који спрема ученике за такмичење, и директорке Гимназије Олге Драгојловић, тешко да би таленовани ученици отишли на ову светску смотру информатичара јер су од министарства добили само део новца, што је недовољно да покрије трошкове путовања.

– Министарство просвете и науке од ове године донело је одлуку да не финансира балканијаде, док је за одлазак на Олмпијаду издвојило 100.000 динара, које смо ми морали да искористимо за одлазак на такмичење у Румунији. Контактирао сам с приватним фирмама и обезбедио спонзоре како би ови млади људи могли да оду на такмичење. Са Балканијаде донели смо три бронзане медаље и заслужили смо да нам неко помогне. Из Фонда за младе таленте града Ниша издвојено је 100.000 динара, а „Microsoft“ развојни центар Београд нам је дао 200.000 динара, а остатак новца ћемо додати од сопствених стипендија које добијамо од министарства, али које можемо искористити за било које такмичење. Одлазак нас кошта око 4.000 евра, и то је минимална цифра, да нисмо нашли спонзоре од такмичења, не би било ништа – наглашава Илић.

Помоћ добротвора

За одлазак на такмичење средстава су издвојили: Фонд за младе таленте Ниша 1.000 евра, „Microsoft“ развојни центар Београд – 2.000 евра, Средства из стипендија ученика – остатак новца 1.000 евра

На такмичење иде четворо ученика из Србије, Ниша, Београда и Новог Сада. Нишлијама је помоћ понудио и Рачунарски факултет из Београда, који ће обезбедити мајице за такмичаре како би свој град и своју земљу представили што боље.

– За ово такмичење смо се спремали четири године и плашили смо се да нећемо отићи јер до самог поласка било је неизвесно, али смо ипак успели да некако сакупимо новац за одлазак на такмичење. Спремни смо и једва чекамо да покажемо шта знамо, па се надам да ћемо и наш и град и земљу представити у најбољем светлу – каже ученик Никола Стоиљковић.

Из Министарства просвете добили смо одговор да се Балканијада у Румунској Бистрици није налазила у календару такмичења и смотри ученика за 2010/2011. За Међународну информатичку олимпијаду предвиђено је 370.837 динара, која су искоришћена за одлазак на Балканијаду.

Директорка Гимназије „Светозар Марковић“ Олга Драгојловић каже да је то први пут да нису добили адекватну помоћ од министарства.- Школа нема толико средстава да покрива такмичења ове врсте, па смо се одлучили да шаљемо дописе разним иниституцијама како бисмо сакупили неопходан новац. Имамо много талентоване деце у нашој школи, а порука министарству је да се боље организују и на време испланирају финансије јер талентима морамо помагати, а не препуштати их самима себи – истакла је Драгојловићева.

 

ИВАНА АНЂЕЛКОВИЋ