nasilje-527.jpg

Свако четврто дете трпи насиље од својих вршњака или неки вид насиља од наставника, закључак је конференције о спречавању насиља. Та чињеница представља сталну опомену да не смемо стати у доследном реаговању, рекао министар Жарко Обрадовић.

Закључак треће Конференције Мреже школа без насиља „Зауставимо насиље заједно“, одржане у Београду јесте да свако четврто дете трпи учестало насиље од својих вршњака или неки вид насиља од наставника.

„Та чињеница представља сталну опомену да не смемо да станемо у доследном реаговању и сталном проналажењу начина да се супротставимо насиљу“, рекао је на отварању конференције министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

У Мрежу школа без насиља од 2009. године до данас укључило се 145 образовних установа, које се кроз различите активности и садржаје активно и ефикасно суочавају са проблемима насиља.

Истраживања показују да је у школама које спроводе програм „Школа без насиља“ значајно повећана осетљивост на насиље (по тврдњама 85 одсто наставника), смањена је „популарност“ насилних ученика (по тврдњама 2/3 ученика), уз повећање капацитета и деце и одраслих у школи да насиље препознају и да боље реагују, рекао је Обрадовић.

Резултати показују да се насиље значајно смањило у појединим школама у програму и да се најбољи разултати постижу у установама у којима постоји јасна одлучност да се о насиљу не ћути, да се насиље не толерише, у чему, како је речено, значајну улогу имају директори и стручне службе школа.

Међутим, проблем насиља у школама и даље је присутан, мада, како каже министар Обрадовић, у мањој мери него раније, али је још на нивоу и у обиму којим не можемо бити задовољни.

Подсетивши да су родитељи, односно породица најважнији чинилац у васпитању деце, а да је школа најважније место за њихову социјализацију, Обрадовић је поручио да је неопходно будно, одговорно и професионално пратити стање безбедности у школама, водити евиденцију о појавама насиља.

У свим случајевима, поред предузимања одговарајућих мера, треба благовремено извештавати надлежне просветне органе, рекао је Обрадовић.

Заменица директорке Канцеларије Уницефа за Србију Лесли Милер указала је да у Србији 67 одсто деце узраста од две до 14 година доживи неки облик насилног дисциплиновања, било физичког или психичког.

Истовремено, 7,2 одсто родитеља не верује да је физичко кажњавање деце неопходно у васпитавању, али га и даље примењују и то њих 37 процената, рекла је Милерова.

Установе у Мрежи школе без насиља и даље ће настојати да ојачају капацитете школа за управљање превенцијом насиља, како би биле лидери у промоцији културе ненасиља у својој заједници, каже Милер.

Професорка Дијана Плут рекла је на конференцији да Уницефов програм „Школа без насиља“ има помаке.

„Полако, али константно бележи се напредак“, рекла је Дијана Плут, наводећи да се сада нека насилничка понашања више не тумаче као нужна, као нешто што је нормално.

Такође, сада је 20 до 30 одсто мање насиља у овим школама у односу на иницијално истраживање, рекла је Плутова и навела да је најмање насиља у такозваном социјалном насиљу, сплеткарењу.

РТС