Ђачке кухиње за основце

Основне школе требало би ускоро да постану пријатније и безбедније за боравак ђака и запослених. Нови Закон о основношколском образовању унеће новине и у школске програме и допринети повећању квалитеа наставе.

Нови Закон о основношколском образовању, који би ускоро требало да буде усвојен, донеће новине, које се, пре свега, односе на ђачки живот у школи. Надлежни кажу да ће обезбедити не само квалитетнији рад, већ пријатнији и безбеднији боравак основцима.

Родитељска брига да ли је дете јело током боравка у школи, како ће прећи улицу да би купило ужину, или нервирање што једе такозвану брзу храну питања су која ће решити нови закон увођењем ђачке кухиње.

Ученици су задовољни јер ће им то омогућити да се хране здраво и да више не излазе из школе да би купили храну што је утицало да често касне на часове. Професори који су свакодневно очевици лоше исхране деце подсећају колико је важно враћање здравим навикама.

Слободан Живковић професор у школи каже да је у Енглеској урађен експеримент у коме је један кувар реформисао кухињу у школама и добио фантастичне резултате.

„Концентрација ђака је побољшана, проблеми са хиперактивном децом су нестали јер углавном деца узму кока колу и сендвич и то је то“, каже Живковић.

Закон враћа и једносменски рад у школе где је то могуће, што ће олакшати живот и деци и родитељима, тврде надлежни.

Желимир Попов из Министарства просвете и науке каже да запослени у школама сматрају да тај предлог може донети само добро породицама које имају ђаке.

Ипак, закон ће захтевати другачију организацију рада школе.

Мирјана Бићанин из ОШ „Дринка Павловић“ сматра да би једносменски рад одговарао родитељима, и да би резултати ђака били квалитетнији, али и да се поставља питање када би деца имала времена да уче, ако у школи остају до пет.

Још једно питање које се отвара је и да ли школе имају просторне капацитете да обезбеде ученицима простор за учење после завршених редовних часова.

У пријатнијој атмосфери и настава ће бити квалитетнија, тврде надлежни. Закон ће унети новине и у наставне програме. Биће то, кажу примерена припрема за квалификациони испит који ће за наредне три године садржавати потпуно непознате задатке из седам предмета.

РТС