POLAGANJE PRIJEMNOG ISPITA DANAS

Oko 78.000 osmaka polagaće danas i sutra testove srpskog i matematike na maloj maturi. Očekuju ih teži ispiti nego prošle godine pošto će rešavati 50 odsto nepoznatih zadataka, 25 odsto biće iz zbirke, a 25 odsto su zadaci koji su im delimično poznati, odnosno zadaci iz zbirke s izmenjenim brojevima ili redosledom odgovora.

Maturu će polagati oko 78.000 đaka

U srednjim školama ima mesta za sve male maturante pošto mogu da prime 83.067 đaka. Ipak, u mnogim školama očekuju daleko veći broj kandidata nego što imaju mesta.

Najveće interesovanje na prošlom upisu bilo je za smerove kao što su farmaceutski tehničar, medicinska sestra-vaspitač, bankarski službenik ili tehničar PTT saobraćaja pošto je na nekima od njih bilo i po šest prijavljenih na jedno mesto.

Kliknuti za uvećanje (+)

U Medicinskoj školi “Beograd” najveće interesovanje vladalo je za smer medicinska sestra-vaspitač.

– Ovaj smer je postao atraktivan poslednjih nekoliko godina kada je izašao zakon da u vrtićima sa decom ne mogu da rade medicinske sestre, već medicinske sestre-vaspitači. Očekujem i ove godine veliki pritisak kao i prošle. Upisujemo tri odeljenja, a od Ministarstva prosvete tražila sam da nam odobre još jedno, ali nismo dobili pozitivan odgovor – priča Nada Trifković, direktor Medicinske škole “Beograd”.

Bodovanje

Prilikom upisa u srednje škole vrednuju se rezultati sa završnog ispita koji donose najviše 40 poena, po 20 na svakom testu i uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole. Po tom osnovu učenik može osvojiti najviše 60 bodova. Dodatne poene donose uspesi na takmičenjima u osmom razredu, i to na međunarodnim i republičkim.

Učenici na test mogu poneti samo bočicu sa vodom, dok su mobilni telefoni zabranjeni. Zadaci se ne mogu rešavati grafitnom, već isključivo hemijskom olovkom.

Prošle godine učenici su na završnom ispitu iz srpskog jezika u proseku osvojili 14,1 poen, a iz matematike 13,2, što je bolji rezultat nego 2010. godine. Gotovo 58 odsto đaka upisano je po prvoj želji.

U Ministarstvu prosvete kažu da u srednjim školama ima 307 obrazovnih profila, a da je aktivno 233, dok su za ostale obrazovne profile deca slabo zainteresovana.

U poslednjih nekoliko godina slabo interesovanje vlada za smerove rukovalac poljoprivredne tehnike, prerađivač duvana, stočar, stolar železničkih enterijera, tapetar železničkih enterijera, elektrolizer, tehničar za upravljanje numeričkim mašinama, tehničar za montažu numeričkih mašina, kovač, metaloglodač, metalobrusač, metalobušač.

BLIC