Kasni obnova Doma učenika u Pirotu

PIROT – Đaci pirotske Mlekarske škole prinuđeni su da stanuju u barakama jer obnova Doma učenika nije završena na vreme. Osim što stanuju u barakama koje su nekad korištene za smeštaj radnika HE “Pirot”, đaci moraju i da putuju svakog dana do škole udaljene četiri kilometra.

Privremeni učenički dom

U školi kažu da će 40 đaka privremeno biti smešteno u barake do početka grejne sezone i navode da radovi u domu kasne zbog tenderske procedure. Učenicima je obezbeđena ishrana i autobusima putuju svakog dana u školu i nazad, što će platiti škola i lokalna samouprava.

Direktor Mlekarske škole “Dr Obren Pejić” Milan Vučićević kaže da je Škola za renoviranje i dogradnju učeničkog doma i renoviranja školske kuhinje od Ministarstva prosvete dobila 22 miliona dinara. Početak radova bio je planiran još za kraj juna, ali su počeli tek krajem avgusta.

– Posle postupka javne nabavke otvaranje ponuda je bilo 27. juna, ali se ispostavilo da niko od građevinskih firmi koje su konkurisale nije imao adekvatnu dokumentaciju, pa je prvi tender poništen. Ponovljen je postupak javne nabavke i u drugom pokušaju izabran je izvođač. Doneli smo odluku da zbog bezbednosti decu izmestimo kako bi se radovi odvijali nesmetano. I da smo krenuli 27. juna, pitanje je da li bi sve završili do početka školske godine jer je u pitanju stara zgrada građena 1943. godine. Sredinom jula krenula je rekonstrukcija kuhinje koja još nije završena. Očekujem da se postojeći deo Doma osposobi do oktobra, a onda bi se radila nadogradnja – kaže Vučićević.

Radovi u Mlekarskoj školi

Pre početka školske godine, barake nekadašnjeg Radničkog naselja su okrečene i dezinfikovane i pripremljene za smeštaj učenika.

– Reč je o dvosobnim i trosobnim stanovima sa kupatilima u šest baraka. Deca i roditelji su to prihvatili kao privremeno rešenje. Organizovan je prevoz, a učenicima se vozi i hrana. Smešteno je 40 učenika ne samo iz naše škole i u tim objektima boraviće najverovatnije do početka grejne sezone. Mislim da im je bolje nego u starom domu, kome je zaista bila potrebna rekonstrukcija. Njegovom adaptacijom i rekonstrukcijom pored 40 dobićemo još pedesetak novih mesta – kaže Vučićević.

Đaci se uglavnom ne žale na uslove smeštaja, a kao najveći problem navode prevoz.

– Uslovi smeštaja nisu loši, a nije mnogo daleko od grada. Istina, malo nam je otežano što svaki dan mora da putujemo. Dovoze nam hranu iz grada i kažu da će sve to trajati do početka grejne sezone – kaže Marko Stojanović iz Dolca kraj Bele Palanke, učenik četvrtog razreda.

Učenik drugog razreda Srbislav Rančić iz Sukova kraj Pirota kaže da su uslovi smeštaja u ovim barakama bolji nego u Domu, koji je bio dosta star i ruiniran.

– Jedini problem je prevoz koji je neredovan. Malo je naporno svakodnevno putovanje, ali šta je tu je – kaže Srbislav.

Učenica trećeg razreda Srednje stručne škole Milica Aleksić već dve godine živi u Domu Mlekarske škole.

– Uslovi smeštaja nisu loši. Nadam da će u novom domu uslovi biti mnogo bolji. Dobro je za sada. U toku dana ima nekoliko autobuskih polazaka, ali ponekad čekamo malo duže na prevoz – kaže Milica.

Blic