/bizlife.rs/ Od sledeće školske godine svi osnovci u Beogradu dobiće besplatne udžbenike, najavio je danas gradonačelnik Dragan Đilas nakon dodele knjižica romskoj deci u OŠ “Vladimir Rolović”

– Doneli smo konačnu odluku da za sledeću školsku godinu kupimo udžbenike za sve osnovce u Beogradu. Tokom godine svaka škola će kupiti ormariće, a kad se završi školska godina deca će te udžbenike ostaviti u školi, a mi ćemo im kupiti nove za sledeću školsku godinu – kazao je Đilas.

Đilas je objasnio da je pre te odluke sprovedena anketa u svim beogradskim osnovnim školama i da se od 60.000 anketiranih roditelja čak 92 odsto izjasnilo da želi besplatne udžbenike.

On je naveo da, kad je Grad izašao sa idejom da svi osnovci dobiju besplatne udžbenike, bilo primedbi od strane prosvetnog saveta, pojedinih udruženja roditelja, kao i ekonomista.

Jedna od primedbi na koncept besplatnih udžbenika bila je da deca, ostavljanjem knjiga u školi, neće moći da se podsete gradiva od prošle godine. Đilas navodi da bi nastavnici više trebalo da posvete pažnju da smanje gradivo i da deca ne uče nepotrebne stvari.

Druga primedba došla je od ekonomista koji smatraju da besplatne udžbenike treba da dobiju samo deca iz socijalno ugroženih porodica, što, je Đilas ocenio kao predlog koji nije dobar.

– U mnogim porodicama ne rade oba roditelja, a u većini porodica dvoje dece ide u školu, a to znači da neko ko zarađuje 40.000 do 50.000 dinara, kad dođe 1. septembar, treba da kupi dva kompleta knjiga. On tada postaje socijalni slučaj jer ostaje bez 50 odsto svoje plate i porodičnog primanja. Zbog toga kupujemo udžbenike svima – istakao je gradonačelnik.

Đilas je mogućnost obezbeđivanja besplatnih udžbenika za osnovce u Beogradu najavio u martu mesecu, nakon čega je Nacionalni prosvetni savet zatražio od Ministarstva prosvete da preispita njihovo uvođenje zbog toga što se, kako su tada naveli, predloženim konceptom učenicima onemogućava aktivan rad sa udžbenicima i dovodi u pitanje njihov kvalitet.

Protiv koncepta besplatnih udžbenika izjasnili su se i predstavnici nekoliko izdavačkih kuća i roditelja osnovaca, koji su tražili da se knjige bespovratno daju samo deci iz socijalno ugroženih porodica.