Извор: РТВ, Танјуг

СРЕМСКА МИТРОВИЦА -Помоћник министра просвете Зоран Костић изјавио је јутрос, поводом погибије ученика Ђорђа Марицког у Будимпешти, да је обавеза стручног вође и агенције која је организовала путовање да у року од три дана по завршеној екскурзији достави извештај просветној инспекцији која ће утврдити да ли је испоштован правилник.

 

Истражни органи ће утврдити чињенице и шта се догодило, а просветна инспекција да ли је екскурзија организована и изведена по правилнику који је јасан и строг, рекао је Костић РТС-у

Он је рекао да постоји правилник о безбедности и да је пре одласка на пут директор школе у обавези да се састане са свим актерима екскурзије – децом, агенцијом, родитељима, стручним вођама и разредним старешинама и да укаже на сва правила понашања у иностранству

Костић је објаснио да се у правилнику ради подизања безбедносне ситуације каже да родитељи могу донети одлуку да поред разредног старешине пођу на екскурзију још два наставника који предају том одељењу да би се подигао ниво безбедности.

На екскурзији је било 90 ученика, шест професора, вођа пута, људи из агенције и све је реализовано у складу са правилником, али се несрећни случај не може предвидети, каже Костић.

Он је објаснио да за организовање екскурзије 60 одсто родитеља мора писмено да се сагласи и уколико се она може извести по правилнику, директор школе доноси одлуку о екскурзији.

Костић је навео да су професори који иду на екскурзије све време са децом, да немају одмор него им радни дан траје 24 сата.

Вукосављевић: Чекамо резултате обдукције

Конзул у амбасади Србије у Будимпешти Милан Вукосављевић изјавио је данас да у амбасади чекају резултате обдукције тела Ђорђа Марицког, ученика гимназије у Сремској Митровици који је јуче погинуо у Будимпешти.

„Чекамо званичну информацију од мађарске полиције. Данас ће и они видети тело. Чека се обдукција“, изјавио је Вукосављевић Танјугу.

Конзул је додао да за сада немају нове информације у вези с истрагом о погибији ученика.

Он је рекао да се у Будимпешти налазе родитељи трагично настрадалог ученика, као и директорка школе.

„Ми смо им помогли колико смо могли“, рекао је Вукосављевић.

Ученик средње школе из Сремске Митровице Ђорђе Марицки јуче је трагично изгубио живот у Будимпешти када је пао са петог спрата хотела у којем је са својим вршањцима био смештен.