C12

Добиће још једно крило … Студентски дом

Министарство просвете обезбедило је 2,4 милиона евра, очекује се да градња почне на јесен и да буде завршена до почетка школске године у 2012.Министарство просвете одобрило је новац за изградњу још једног објекта дома за ученике, као и новог крила Студентског дома. Овим ће се решити дугогодишњи проблем малих капацитета оба дома, где за смештај конкурише све већи број ученика и студената из околине Чачка, али и других градова.

Нова зграда ученичког дома од око 2.500 квадратних метара биће преко пута ОШ „Вук Караџић“, поред студентског ресторана, у зони чачанских факултета. Ново крило за студенте од око 1.500 квадрата градиће се у дворишту постојећег студентског дома.

У наредних месец дана очекује се да Скупштина града Чачка одобри доделу и пренос парцеле за потребе ученичког дома, док Студентски дом има решено питање власништва земље. Министарство просвете обезбедило је из кредита Централне европске банке око 2,4 милиона евра за изградњу ових објеката, издвојен је новац за израду пројектне документације, па се очекује да градња почне до јесени.

Током лета – хостел

Дом ученика за време распуста ради по принципу хостела. Због добре локације, повољне цене и услова у дому, за хостелски смештај влада велико интересовање, посебно у време спортских и туристичко-забавних манифестација. Изградњом анекса Дома ученика биће знатно повећани капацитети и хостелског смештаја.

Стари ученички, некада Учитељски дом код Дома здравља, грађен је још пре осамдесет година. Будући да је зграда под заштитом државе, није постојала могућност доградње, а поред њега нема простора за градњу, тако да је одлучено да се нова зграда гради на одвојеној локацији, у такозваној зони високог образовања. Директор Дома ученика у Чачку Момчило Петковић каже да ће новоизграђени дом имати око 3.000 квадратних метара и ту ће моћи да се смести од 150 до 200 средњошколаца. Сада у дому има места за 123 средњошколца. Због примамљиве цене од свега 3.900 динара за смештај и храну, али и добрих услова, сваке године за смештај у дому конкурише и дупло више ученика него што може да буде примљено.

– Успех је главни критеријум, па за дом конкуришу углавном најбољи ученици. У собама је смештено по четири-пет ученика, а имамо и шестокреветне собе, што је заиста веома тешко за ученике. У новој згради собе ће бити хотелског типа, у којима ће бити максимално три ученика. У постојећој згради остаће ресторан и кухиња, али би собе биле са мање кревета. У новом дому свака соба имаће своје купатило, а предвиђени су и пратећи садржаји – библиотека, читаонице. За изградњу нам је одобрено 140 милиона динара. Надамо се да ћемо ове године започети градњу, а већ на јесен 2012. године уселиће се први станари – рекао је Петковић.

Обе инвестиције имаће велики значај за Чачак, који претендује да постане универзитетски центар. Осим што ће значити за побољшање ученичког стандарда, изградњом анекса Дома ученика посао ће добити најмање 25 незапослених разних занимања – васпитача, стручних сарадника, спремачица, радника обезбеђења.

 

 

C22

Претесно … Дом за ученике може да прими само 123 ђака

 

Ново крило Студентског дома, за чију изградњу је Министарство такође издвојило 140 милиона динара, имаће око 120 места у собама са купатилом. Највећи број соба биће двокреветне, а предвиђено је да у приземљу буде неколико апартмана за студенте брачне парове, као и соба за студенте са инвалидитетом. Планирано је да у новом крилу буду и теретана, две нове читаонице, интернет клуб, као и канцеларије за управу Студентског дома.

Весна Тртовић, Чачак