Polaganje prijemnih ispita na fakultetima širom Srbije, do kraja nedelje rang-listе

Oko 800 kandidata polagalo je juče prijemni ispit na Elektrotehničkom fakultetu

Na fakultetima i visokim školama širom Srbije juče je počela provera znanja stečenog u srednjoj školi. Od ranih jutarnjih časova ispred zgrade tehničkih fakulteta u Beogradu bila je neopisiva gužva. Prijemni ispit iz matematike polagali su budući studenti Elektrotehničkog fakulteta, njih oko 800, jer su neki bili oslobođeni polaganja pošto su osvojili nagrade na takmičenjima.

Dekan ETF-a dr Miodrag Popović kaže da je to nešto više kandidata nego lane i da obično bude oko 21 odsto devojaka.

– Ustala sam u šest. Ovde sam sa drugaricom Kristinom Dolevac, sa njom sam se najviše družila u srednjoj školi i sad smo zajedno odlučile da upišemo ETF. Znamo da je težak fakultet, ali mi se ne bojimo, u Devetoj gimnaziji se dosta učilo, imamo radne navike – priča nam Nevenka Dragićević dok zauzima mesto u amfiteatru „Nikola Tesla”.

Mesto ne može da se bira, na svakoj klupi je već zalepljen broj prijave kandidata, a raspored sedenja je metodom slučajnog uzorka odredio kompjuter, pomoću kojeg će se i pregledati zadaci, objašnjava profesor Petar Matavulj, zadužen za organizaciju ispita. Svi kandidati dobijaju iste zadatke, ali je različit njihov raspored, tako da je prepisivanje onemogućeno i sa te strane.

– Nemoguće je prepisati, jer su zabranjeni mobilni telefoni. Bude malo okretanja, mi ih opomenemo i obično se na tome završi. Svi nastavnici su ovde iskusni, dugo radimo ovaj posao i možemo da procenimo ukoliko se događa nešto što ne bi trebalo. Tada se kandidat udaljava sa ispita – kaže Matavulj.

Ulaz u učionice, a polaže se na dva sprata na ETF-u i na Mašinskom fakultetu, bio je tačno u devet časova. Pola sata kasnije, sve stvari – torbe, ranci, garderoba – stavljeni su na jedno mesto. Na klupama su ostale samo lične karte, kao i plava hemijska olovka i flašica vode, koji su podeljeni svakom kandidatu.

U prvom redu, tik ispred table sedi Jelena iz Prištine. U Beogradu živi već 10 godina, odličan je đak, a „krivac” za to što je došla na ETF je profesorka iz gimnazije. „Bilo je raznih komentara – težak je fakultet, ti si devojka…, ali je većina ipak rekla – nećemo da se mešamo, to je tvoj izbor”, kaže Jelena dok predaje svoj mobilni telefon dežurnom nastavniku.

Sanja Pavlović, glavni dežurni, objašnjava da desetak minuta pred početak ispita fali samo jedan kandidat, što nije uobičajeno, ali da neće moći da uđe kada počne ispit. Takođe, prvih sat vremena nema izlaska iz sale.

Pavao Dugošija sa osmehom kaže da nije nervozan, spremao se mesec dana i siguran je u svoje znanje. Krenuo je juče u sedam sati ujutru autobusom iz Velike Plane, a ako dobije indeks, stanovaće privatno u Beogradu. U porodici su mu svi pravnici, starija sestra je takođe student, ali njemu bolje idu prirodne nauke. Nada se da će upasti na budžet, a pošto svira u folkloru i bio je nekoliko puta u Austriji, u ovoj zemlji planira da kasnije nastavi master studije.

Pet minuta pre 10 časova, u amfiteatar je ušao profesor Dragutin Salamon i predao zapečaćene koverte sa zadacima dežurnim nastavnicima, koji su ih potom podelili kandidatima.

– Ne znam koji su zadaci u pitanju. Teško da može neko da ih „provali” pre prijemnog, potrebno je jako mnogo ljudi da se izvede tako nešto – kaže profesor Salamon koji koordinira između sala.

Iako je pred početak prijemnog ispred zgrade tehničkih fakulteta bilo više roditelja nego budućih studenata, koji minut posle 10 časova, bilo je sablasno prazno. Većina se preselila u obližnje kafiće i pekare, jer prijemni traje puna tri sata. Na klupi ispod biste Nikole Tesle sedeo je Radoslav Aleksić iz Mladenovca.

Čekam sina Nikolu, čuvam mu tremu, iako on kaže da je siguran u sebe. Nije mi teško da ga sačekam, ovde radim, u „Lasti” – kaže Aleksić. Nikola je završio gimnaziju i koliko je ocu poznato, jedini je iz svoje generacije koji polaže na ETF-u. Kaže da veruje da će mu sin upasti na budžet, ali priznaje i da ima rezervnu varijantu na Fizičkom fakultetu. – Tačno da to nije toliko atraktivno kao elektrotehnika, ali njemu dobro ide fizika – kaže tata Radoslav.

Provera znanja biće i danas i sutra, a dok se jedni budu preznojavali, drugi će već saznati prve, nezvanične rezultate. Rang-liste će na svim visokoškolskim ustanovama biti istaknute do kraja nedelje, a iduće sedmice počinje i upis primljenih kandidata.

Konkurisala 40.162 buduća brucoša

– Na sedam državnih univerziteta u Republici Srbiji konkurisala su 40.162 kandidata. Najveće interesovanje je na medicini, arhitekturi, Građevinskom, Elektrotehničkom, više prijavljenih je i na Saobraćajnom fakultetu, već tradicionalno su tu bezbednost, FON, Filozofski i Filološki, stomatologija, farmacija, a beleži se izuzetan porast na Univerzitetu umetnosti – izjavio je juče za „Politiku” dr Slobodan Jauković, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje.

Po njegovim rečima, na Univerzitetu u Beogradu je 19.211 prijavljenih, na Univerzitetu umetnosti 1.126, na Novosadskom univerzitetu 8.637, na Kragujevačkom 4.013, na Niškom 5.133, na Univerzitetu u Prištini 1.184, a na Univerzitetu u Novom Pazaru je predato 858 prijava.

Sandra Gucijan