Zahtev za otvaranje državne ustanove

VALJEVO – Poučeni primerom Užica, koje je dobilo dozvolu za otvaranje fakulteta i formiranje univerziteta, i Valjevci će zatražiti otvaranje državne visokoškolske ustanove u svom gradu. Inicijativu za otvaranje pokrenuli su valjevski socijalisti, koji i lobiraju u Ministarstvu prosvete na čijem je čelu njihov funkcioner Žarko Obradović. Koalicioni partneri iz vlasti su uzdržani, uz argument da bi prvo trebalo odrediti sudbinu Doma vojske, koji je potencijalno sedište fakulteta, dok ovu inicijativu podržavaju i u delu opozicije. Argument Valjevaca za otvaranje fakulteta prirodnih nauka je i blizina Istraživačke stanice u Petnici, s kojom bi visokoškolska ustanova mogla da bude povezana.

Fakultet bi trebalo da bude smešten u Domu Vojske

Valjevo je postalo vlasnik zgrade Doma vojske u centru grada tako što je Ministarstvu odbrane odmah ustupilo četiri stana vredna oko 144.000 evra, dok će ostatak novca, 517.000 evra, na račun tog Ministarstva biti uplaćivan u naredne četiri godine. Gradske vlasti još nisu odlučile kakva će biti namena tog objekta, ali u SPS kažu da je taj prostor idealan za državni fakultet.

 

– Ideju o formiranju državnog fakulteta prirodnih nauka u Valjevu već smo izložili ministru prosvete Žarku Obradoviću, a ministar je poručio da je potrebno da se ideja pretoči u kvalitetan elaborat, kako bi se Valjevo kandidovalo za otvaranje državnog fakulteta. Smatram da elaborat može da se uradi za najkasnije dva meseca, kako bi se za otvaranje državnog fakulteta konkurisalo već sledeće školske godine – kaže predsednik Okružnog odbora socijalista Dragan Jeremić.

Zuljfiu: Bujanovac dobija Ekonomski fakultet

Odeljenje Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu primiće prve studente ove školske godine kao istureno odeljenje Subotičkog univerziteta, izjavio je predsednik Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiu. Zuljfiu je naveo da će profesori u Bujanovac dolaziti sa Tetovskog univerziteta u Makedoniji i sa Subotičkog univerziteta. On je rekao je da je u “poslednji čas postignut dogovor sa Subotičkim univerzitetom, nakon što su propali razgovori sa univerzitetima u Nišu i Kragujevcu”. Odeljenje bi trebalo da počne da radi do polovine septembra i da ima 70 budžetskih i 30 samofinansirajućih studenta. Nastavu na albanskom jeziku slušalo bi 60 studenata, a na srpskom 40.

Po njegovim rečima, zakon o visokom obrazovanju dozvoljava da u Valjevu bude otvoren i centar nekog od državnih fakulteta, ukoliko se ispuni uslov da 30 odsto nastavno-naučnog kadra bude u stalnom radnom odnosu. Nastavni kadar, kako kaže, „nije problem“, s obzirom na to da veliki broj Valjevaca predaje na brojnim univerzitetima u Srbiji.

 

– Inicijativa će biti upućena vladajućoj koaliciji i gradskoj vlasti, da je podrže u interesu Valjeva. U planu decentralizacije Srbije Valjevo treba da bude centar regije omeđene rekama Kolubarom, Drinom i Savom i potrebno je da ima državni fakultet, a njegova prednost, ukoliko bi dobilo fakultet prirodnih nauka, jeste Istraživačka stanica Petnica, kao “baza” za naučni centar. Budući fakultet u Valjevu pohađali bi prevashodno studenti iz zapadne Srbije, od Lazarevca, Aranđelovca, Koceljeve i Ljubovije do Kosjerića – kaže Jeremić

Nakon preuzimanja Doma vojske, valjevske vlasti se nisu izjašnjavale kakva će biti namena zdanja proglašenog kulturnim dobrom. Gradonačelnik Zoran Jakovljević (DS) kaže da postoje mnogobrojne ideje šta će Dom vojske postati, nova biblioteka, kulturni centar ili novo sedište gradske administracije.

– Sa konačnom odlukom, međutim, neće se žuriti, već će se prvo uraditi sanacija objekta, kako bi se nakon 11 godina zapuštenosti zaustavilo njegovo propadanje, a prostor će zadržati postojeći raspored dok ne odlučimo koja će biti namena ovog objekta – kaže Jakovljević.

U Valjevu, inače, postoje tri visokoobrazovne institucije, sve tri ekonomske struke, državna Visoka poslovna škola strukovnih studija, privatni „Megatrendov“ fakultet za poslovnu ekonomiju i privatni poslovni fakultet beogradskog „Singidunuma“. Na ovim visokoobrazovnim institucijama trenutno studira oko 3.000 studenata.

U opozicionom Pokretu za Valjevo, koji je još 1999. godine pokretao inicijativu za otvaranje državnog fakulteta u gradu na Kolubari, podržavaju ovu ideju.

– To je nastavak naše ideje, nakon bombardovanja i povlačenja državnih institucija sa KiM, da u Valjevo bude izmešten prištinski Univerzitet. U predlogu SPS, međutim, sporna je lokacija za fakultet, s obzirom na to da je Dom vojske nemoguće proširiti i adekvatno urediti za visokoškolsku ustanovu. Mnogo bolja, a u ovom trenutku neiskorišćena lokacija jeste prostor napuštene kasarne “Kadinjača”, gde bi mogao da bude izgrađen i internat – kaže Aleksandar Vujić, šef odbornika Pokreta za Valjevo.

BLIC