Udaljen iz službe policajac zbog koga je grupa maloletnika u Novom Sadu brutalno pretučena pendrecima, pesnicama i nogama

Jasminko Ristović pokazuje klupu gde su dečaci sedeli

Novi Sad – Policajac zbog koga je interventna jedinica pretukla grupu maloletnika u Novom Sadu udaljen je iz službe, a protiv ostalih učesnika u ovom događaju pokrenut je postupak, izjavio je juče ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ističući da je policija intervenisala nakon što je njihovom kolegi u civilu, dok je vozio suprugu i dete, neko iz grupemaloletnika razbio šoferšajbnu na kolima.

– Ne opravdavam šta se kasnije dogodilo i taj policajac jeudaljen iz službe – istakao je ministar policije u Novom Sadu, gde je prisustvovao konferenciji povodom „Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima“, ali nije precizirao da li je policajac suspendovan ili je ekspresno dobio otkaz.

Prebijanje četvorice dečaka: B. Ž., D. B., M. J. i S. R., uzrasta 14 i 15 godina, u subotu oko 19 časova u blizini Osnovne škole „Kosta Trifković“, izazvalo je ogromno uznemirenje u Novom Sadu. Zbog potresa mozga, rasekotine jagodice na licu, uboja po grudima i leđima, učenik prvog razreda gimnazije S. R. još se nalazi u Dečjoj bolnici, dok su ostala trojica „samo“prošli sa modricama po telu.

Peti dečak iz grupe M. M. uspeo je da utrči u obližnju prodavnicu i tako se spase torture. Njihova priča i izjave njihovih roditelja ipak se razlikuju od opisa događaja koji je novinarima prezentovao ministar policije, i to u ključnom detalju.

– Deca su sedela na klupi u parku ispred škole kada je pored njih protrčao stariji mladić, za kojim je išao „fijat stilo“. Misleći da nailazi navijačka grupa, jer su se na tom mestu dešavali sukobi zbog grafita, deca su pobegla u pasaž obližnje zgrade u Ulici Kraljevića Marka. Međutim, tu im je vozač „stila“zaprečio automobilom izlaz i počeo da ih bije. Moj sin je posle prvog udarca pao na zemlju i onesvestio se – priča nam Jasminko Ristović, otac najteže povređenog dečaka.

Teško povređeni dečak S. R. u Dečjoj bolnici

Ispostaviće se da je vozaču „stila“, inače policajcu, neko u gradu bacio flašu na vetrobransko staklo, i da je on jureći za nepoznatim vinovnikom telefonom pozvao svoje kolege iz interventne jedinice. Iako policija već danima štrajkuje, držeći se samo minimuma rada, ubrzo su pred pasaž jedna za drugom stigle tri „marice“, iz kojih je istrčalo petnaestak policajaca i priključilo se batinanju.

– Tukli su ih pendrecima, pesnicama, nogama… Potom su ih terali da skupljaju šljunak sa zemlje i stavljaju u džepove, da stoje na vrhovima prstiju sa podignutim rukama, pitajući ih nešto za „Crvenu zvezdu“ i druge klubove. Nakon toga usledilo je „čišćenje“ po nogama, da bi ponovo bili na betonu. Ko bi malo mrdnuo, nagazili bi mu glavu nogom… Maltretiranje je trajalo sve do dolaska policajca koji je preneo informaciju da je uhapšen pravi vinovnik – opisuje nemile scene Ristović.

Prema njegovim rečima, taj policajac je dečacima saopštio da su se „našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, a da se oni u principu nikome ne izvinjavaju, i da se nada da im roditelji neće praviti s…”. Dok je trajalo batinanje, jednog od dečaka prepoznao je policajac iz treće „marice”, njegov rođak, izvukao ga iz pasaža, udario mu šamar i poterao ga kući.

– Na trenerkama dečaka jasno se vide tragovi krvi i čizama. Tako povređenu decu ostavili su na ulici i otišli. Kada mi je sin javio da se nalazi u bolnici, a nemajući predstavu da su ga tukli policajci, okrenuo sam 92 i pozvao ih da dođu da naprave uviđaj. Međutim, službenik sa druge strane mi je saopštio da niko ne može da dođe, već da im se javim u ponedeljak. Odbio je da se predstavi, iako sam na tome insistirao – kaže Ristović.

Porodice pretučenih dečaka ističu da će istrajati u nameri da se ispitaju sve okolnosti pod kojima je usledila intervencija u Ulici Kraljevića Marka i da se utvrdi odgovornost svih aktera. Obavestili su nadležno tužilaštvo i angažovali dve advokatske kancelarije, jer im je istina važna zbog dece, koja nikada nisu bila problematična, niti su dolazila u sukob sa zakonom.

 

Miroljub Mijušković