strajk

Више од 100 истурених одељења приватних и државних факултета у Србији која нису акредитована, од јесени неће моћи да раде јер у Министарству просвете од 1. октобра најављују ригорозне контроле, пише „Блиц“ у недељном издању.

Ако та одељења буду затворена, око 30 хиљада студената мораће да настави студије на матичним факултетима, пише лист.

Строге контроле

У Министарству просвете рекли су да коначно мора да се уведе ред у тој области и да ће просветни инспектори октобра кренути у строге контроле.

„Законом је јасно дефинисано да свако истурено одељење мора да има акредитацију, исто као и матични факултет. Контролисаћемо и стране факултете који раде код нас. Сви они имају акредитације матичних факултета и не морају да се акредитују код нас, али морају да добију дозволу за рад од Министарства просвете“, рекао је начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић.

Само три акредитована

Истурена одељења факултета постоје у Црној Трави, Богатићу, Медвеђи, Шапцу, Лозници, Димитровграду, Љубовији, Чачку, Краљеву, Ужицу, Ариљу и Гучи.

Факултет за пословну економију из Ваљева има истурена одељења у Љубовији и Шапцу, а Интернационални универзитет у Новом Пазару одељења у Суботици, Београду, Нишу и Панчеву и у та четири града ове године је уписано 380 бруцоша, пише „Блиц“.

„Интернационални универзитет није акредитован као установа и ове године не би смели да уписују студенте ни у седишту у Новом Пазару“, рекао је заменик председника Комисије за акредитацију Ендре Пап.

„Блиц“ наводи да су акредитована само три истурена одељења, и то одељење Економског факултета из Суботице отворено у Бујановцу, одељење новосадског Факултета техничких наука у Инђији и Универзитета Едуконс у Свилајнцу.

У поступку акредитације је одељење новосадског Факултета техничких наука у Лозници.

„Остали који нису ни поднели захтев за акредитацију, мораће да ставе катанац на врата“, пише „Блиц“.

РТВ