skole

Učenici koji se upišu u škole za darovite, ove godine nemaju pravo da konkurišu u druge škole

Rezultati prijemnih ispita u svim srednjim školama za darovite (muzičkim, filološkim, umetničkim) biće poznati najkasnije u četvrtak, ali kada i kako će se đaci upisati za neke je i dalje nepoznanica. Svi daroviti osmaci koji su položili prijemni moraju da donesu potvrdu o položenoj maloj maturi. Problem je u tome što će konačni rezultati male mature biti poznati 3. jula, a upis u škole za darovite predviđen je od 2. jula.

– Već 1. jula imaćemo rezultate završnog ispita. Osnovne škole treba da izdaju potvrdu o bodovima na osnovu uspeha – koliko đak nosi poena iz šestog, sedmog i osmog razreda. Druga potvrda koju je Ministarstvo prosvete osmislilo jeste za broj bodova osvojen na završnom ispitu iz srpskog i iz matematike i uverenje o završenom osnovnom obrazovanju. Na svakoj potvrdi treba da bude pečat škole i potpis direktora. Škola je dužna da ova dokumenta izda 1. jula. Đaci koji su konkurisali u školama za darovite predaju dokumentaciju 2. jula, a dan kasnije treba da se završi rangiranje i upis učenika. Đaci iznad crte, koji su dobili šansu da budu učenici škole za darovite, doneli su potrebnu dokumentaciju i iskoristili pravo da se upišu u željenu srednju školu, nemaju pravo da posle toga konkurišu za mesto u nekoj drugoj – razjasnio je dr Bojan Ristić, načelnik Odeljenja za srednje stručno, opšte, umetničko obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvete i nauke.

Deca koja budu polagala samo završni ispit moći će u većoj meri da ostvare prvu želju jer im konkurencija više neće biti vršnjaci koji su polagali i prijemni.

– Neće moći da se dogodi da učenik koji je položio prijemni i zna da bi mogao da bude primljen u Filološku gimnaziju kao prvu želju navede Prvu beogradsku gimnaziju – primerom ilustruje Ristić.

Ukupno 220 učenika znanjem se borilo za jedno od 100 predviđenih mesta za prvake u Matematičkoj gimnaziji. Preliminarni rezultati pokazuju da 106 osmaka nije položilo prijemni. Maksimalnih 240 bodova zavredelo je 16 učenika, a najgori rezultat je minus 48 poena.

Filološke gimnazije i filološka odeljenja ove godine se ne mogu pohvaliti sa prekobrojnim kandidatima. Prijavljenih osmaka za polaganje prijemnog u startu je bilo znatno manje nego prethodnih godina u beogradskoj Filološkoj gimnaziji, Karlovačkoj gimnaziji i filološkim odeljenjima u Smederevu, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Valjevu… Test je izgleda bio pretežak.

– Prvi put ćemo upisati sve koji su položili prijemni, jer dovoljan broj bodova osvojilo je nešto manje od 168 učenika koliko godišnje primamo – kaže Duško Babić, direktor Filološke gimnazije.

Jagma za mesto biće u dvojezičnim odeljenjima „običnih” gimnazija, kao u Trećoj beogradskoj.

odobrenja Ministarstva prosvete – otkrila je Dragana Vasić, direktorka Treće beogradske gimnazije.

Upis prvaka u srednje škole u kojima se polagao prijemni biće završen 2. i 3. jula – ali to mnogi direktori ne znaju.

– Nismo obavešteni o novini da se u odeljenja za darovite deca upisuju ranije kako ne bi mogla da konkurišu u više škola – kazala je Vasićeva.

Slađana Šegavčić, direktorka Muzičke škole „Davorin Jenko”, objasnila je da će u prvi razred srednje muzičke 17. juna biti upisani učenici koji su položili prijemni, a još nisu završili redovnu osnovnu školu, jer njima ne treba potvrda o završnom ispitu.

– Osmaci će biti upisani kasnije, čim dobiju uverenje o položenoj maloj maturi – obrazlaže Šegavčićeva.

Da nisu u pravu tvrdi Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete i nauke.

 

– Upis će se obaviti 2. i 3. jula u svim školama i odeljenjima u kojima se polagao prijemni ispit: muzičkim, baletskim, matematičkim, filološkim, dvojezičnim, umetničkim… Osnovne škole su dužne da blagovremeno izdaju potrebnu dokumentaciju osmacima i sve je to saopšteno načelnicima školskih uprava čiji je zadatak da obaveste škole – precizirao je Lazarević.

Milenija Simić-Miladinović