Za čitanje – SO Apatin podelila čudna priznanja najboljim nastavnicima

Skupština opštine Apatin nagradila je najbolje nastavnike sa svoje teritorije knjigama „Suđenje Slobodanu Miloševiću“, autora Patrika Barioa i Ev Krepen.

Povodom Dana prosvetnih radnika nagrađeno je ukupno 48 najuspešnijih učenika sa raznih takmičenja i 23 njihova mentora. Spornu knjigu dobilo je nekoliko nastavnika, a posvetu im je potpisao predsednik opštine Živorad Smiljanić.

– Bez obzira ko je kog političkog opredeljenja, mislim da ovakvi naslovi nisu primeren poklon prosvetnim radnicima, pogotovu ovim povodom, i o tome je trebalo povesti računa. Iz razgovora sa kolegama znam da nas je najmanje troje dobilo spornu knjigu – rekao nam je jedan od nagrađenih profesora, moleći da ostane anoniman.

Opština: To je bilo na lageru

– Knjige je pripremala naša služba i tek na dodeljivanju sam video koji su sve naslovi u pitanju. Ta dela smo imali na lageru, u pitanju su razni autori i mislim da nema ništa sporno u tome što se među njima našlo i ovo delo francuskih humanitaraca, koje predstavlja njihovo svedočenje o optužbama protiv srpskog naroda i predsednika Miloševića – kaže nastavnik matematike u penziji Miodrag Bakić (SPS), zamenik predsednika opštine Apatin, naglašavajući da u svemu nije bilo loše namere opštinskog rukovodstva.

Zamoljen da prokomentariše ovaj slučaj, Borislav Staničkov, načelnik Školske uprave Sombor, odgovorio nam je da knjigu nije čitao, te da zbog toga ne može ni da komentariše da li je primerena kao poklon prosvetnim radnicima.

– Kada bih znao o kakvom delu je reč, svakako bih imao stav, ovako ga nemam – kaže Staničkov.

Za razliku od načelnika, apatinska opozicija smatra da, bez obzira na sadržaj, knjiga sa ovim naslovom nije primeren poklon prosvetarima.

– Neprimereno je najblaže što se može reći. Ne želim da pravim poređenja sa nekim drugim knjigama, ali primera radi, svako ko drži do svog obrazovanja pročitaće „Majn kampf“, što ne znači da takva knjiga treba da se poklanja, posebno ne prosvetarima – kaže advokat Željko Rajčević, zamenik šefa Odborničke grupe Demokratske stranke u SO Apatin.

Da Dan prosvetnih radnika nije trenutak za politički marketing, smatra i profesor Milan Dražić, šef odborničke grupe opozicionog GG „Pokret za Apatin“, osuđujući ovakav potez vladajuće koalicije SPS-SRS.

– Nisam mogao da verujem kada mi je kolega rekao šta je dobio. U prvom trenutku pomislio sam da je u pitanju slučajna greška, da neko, ko je bio zadužen za izbor knjiga, nije vodio računa, a onda sam se upitao otkud te knjige u opštini, ko, kad i koliko ih je kupio, koliko su plaćene, a naročito ko je doneo odluku da se dele prosvetnim radnicima.

Jasminka Miljuš, Apatin