БЕОГРАД – Седам дана пред почетак нове школске године, ученица седмог разреда ОШ “Лазар Саватић” у Земуну, Андреа Михаиловић, још не зна да ли ће од 1. септембра уписати завршни осми разред, или ће понављати седми.

– Ово је класичан вид психичке тортуре над малолетним дететом и самовоље директора школе Илије Јовичића – тврди мајка ове ученице Снежана Михаиловић, поводом упућивања њене кћерке на полагање разредног испита, иако је имала оцене из свих предмета. Због тога, Снежана Михаиловић је поднела и кривичну пријаву против директора Илије Јовичића.

Како је “Правда” већ писала, Андреа Михаиловић, која је у међувремену завршила музичку школу и успешан је теквондиста, у јануару је тешко повредила колено. Месецима није могла да хода и похађа наставу, па јој је у договору са директором Јовичићем омогућено да долази током другог полугодишта и одговора из наставних предмета. Девојчица се већ тада сретала са шиканирањем појединих професора, да би у јуну остала неоцењена и упућена на разредни испит из свих предмета осим ликовне културе, иако је из свих предмета имала од две до три оцене у дневнику.

Снежана Михаиловић тврди да је сва лекарска уверења и оправдања редовно достављала руководству школе и да није тачно да је дете спречавала да похађа наставу, како је то директор тврдио.

– Директор ме је оптужио да сам ја крива што Андреа није похађала наставу, као да сам желела да ми се дете тешко повреди, да не може да хода и, можда, постане трајни инвалид. Уз псовке и увреде, у јуну ме је избацио из канцеларије када сам затражила објашњење због чега се Андреа упућује на разредни испит, иако је долазила да одговара и имала две до три оцене из свих предмета. Такође, нико нас ни тада, а ево ни сада, недељу дана пред почетак школске године, није званично обавестио о упућивању на разредни испит, као ни о датуму полагања – каже огорчена мајка.

Она каже да се обраћала и министру просвете и просветној инпекцији, али без резултата.

– Како је могуће да директор, који је мимо свих закона на челном месту у истој школи већ 20 година, укида статус ученика и онемогућава да заврши школу дете које је одличан ученик и које због повреде није могло да долази на наставу? Ово није први пут да се срећем са дискриминаторским односом школске управе према мојој породици, јер ми је и старији син годину дана био жртва шиканирања у Земунској гимназији, где су му поједини професори од првог дана школе говорили да није за гимназију и да треба да упише неку занатску школу, иако ми је син био увек одличан ученик. Како заштитити децу од самовоље појединих директора школа? – пита се Снежана Михаиловић.

Директор: Девојчица ће да понавља

Директор ОШ “Лазар Саватић” Илија Јовичић тврди да мајка није доставила оправдање за одсуство из школе детета и да ће ученица морати да понавља разред због великог броја неоправданих изостанака.

– Мајци смо у два наврата дали термине за пријаву полагања разредног испита, али она то није учинила – рекао је Јовичић у изјави Тањугу и навео да је школа поднела прекршајну пријаву против мајке, а да ће наредних дана уследити пријава Центру за социјални рад – каже Јовичић, и објашњава да ученица има више од 500 неоправданих изостанака и да је мајка донела оправдање само за један период, да ученица не похађа наставу физичког.

 

С. Миловановић