Đaci na skraćenim časovima

KRALJEVO – Više od osam hiljada đaka kraljevačkih škola juče je pohađalo nastavu po skraćenom nastavnom procesu sa časovima koji traju najduže trideset, a ponegde i po 25 i manje minuta.

Obećali đacima da će učionice biti sređene za desetak dana

Ne može se drugačije. Škole podeljene i na po dve ili tri lokacije, izmešani osnovci i srednjoškolci. Učionice bez maltera. Polupana oprema. Đaci iz čuvene Poljoprivredno-hemijske škole nastavu slušaju i na školskoj ekonomiji.

Ministar prosvete Žarko Obradović, koji je u gradu bio sa pomoćnikom Zoranom Trninićem i dr Dragoljubom Mićunovićem koji je u jednoj osnovnoj školi prvacima delio udžbenike, obećao je juče da će svi đaci sa časovima koji će trajati po 45 minuta biti u svojim klupama najkasnije 9. oktobra.

– Politika me ne interesuje. Dom učenika je stvarno dobar, uslovi su sjajni, ali šta oni rade. Otvaraju Dom, a mi gimnazijalci idemo u osnovnu školu gde smo danas imali nastavu koja je doslovce trajala s odmorima dva sata i petnaest minuta. Šta može da se nauči za to vreme – pita otvoreno Vučko Nemanjić, đak prirodno-matematičkog smera kraljevačke Gimnazije koji, kako reče, uprkos smeru koji je upisao svoju budućnost vidi u diplomatiji.

Ministar zaboravio obećanje

Početkom juna ministar prosvete je u Kraljevu pred brojnim kamerama kod Gimnazije izjavio da će prvog septembra doći u Kraljevo i izviniti se ako svi đaci ne budu u svojim klupama, a da isto očekuje i od novinara ako svoje obećanje ispuni. Ministar se juče nije izvinio.

Kosta Nikolić iz Elektrotehničko-saobraćajne škole malo je na nastavi u školi „Jovo Kursula”, malo na Mašinskom fakultetu.

– Najveći problem je što nemamo mogućnost da imamo pristup svim stručnim kabinetima koji su nam potrebni. A krajnje je komično kada nastavnici iz jedne zgrade u drugu trče s dnevnicima pod miškom preko ulice da bi stigli na vreme na čas – priča Kosta.

Pred Domom učenika, koji je sada stvarno reprezentativni objekt sa 312 kreveta, dodaju još i ovo.

Gimnazija u Kraljevu

– Juče sam bio na onlajn liniji s prijateljem iz Liverpula i kada sam mu rekao da imamo časove koji traju po pola sata, rekao mi je da on ima dnevne konsultacije van nastave sa svojim mentorom od sat vremena. Nije mogao da veruje – kaže Pavle Bojanić.

Pred školom „Četvrti kraljevački bataljon”, koja je domaćin Gimnaziji, nekoliko roditelja čeka svoje naslednike koji su juče prvi put zagrejali klupu.

– Ma dajte, po onome sto su nam rekli mi koji smo pušači moći ćemo da ispušimo po dve-tri cigarete i toliko će biti dosta da sačekamo decu kada ih dovedemo u školu. Ja sam ljudi gulio klupu u prvom razredu po pet časova – kaže Milan Savović, čiji je sin Nemanja krenuo u školu juče.

BLIC