Nakon zemljotresa u novembru 2010.

BLIC

KRALJEVO – Iako je ministar prosvete Žarko Obradović obećao da će majstori najkasnije prvog jula početi da popravljaju 12 kraljevačkih škola oštećenih u zemljotresu, radovi još nisu počeli.

Gimnazija je jedina kraljevačka škola koja će zahvaljujući donaciji Poštanske štedionice i “Pošte” u petak biti u prilici da otvori ponude izvođača radova, a onda tek za desetak dana da uđe u posao koji će potrajati u najboljem slučaju do prvog oktobra. Ostalima država nije ni javila sa koliko para raspolažu za obnovu zgrada, što je osnov da počnu da traže izvođača radova.

Ministar Obradović je inače pre dva dana bio u Kraljevu, kada je firma “Herman Majer”, koja je sponzor sistema SOS dečjih sela, donirala 74.000 evra za popravku škole na Beranovcu u koju idu mališani iz kraljevačkog SOS sela i obećao da će svi đaci kraljevačkih škola u svojim učionicama biti prvog septembra.

– U najboljem slučaju radovi će biti gotovi prvog oktobra jer ima mnogo posla. Mi u petak otvaramo ponude, nakon toga je period žalbi i majstori firme koja bude odabrana mogu da uđu u posao u najboljem slučaju za deset dana. I to sve zahvaljujući donacijama – kaže Miroslav Vidić, direktor kraljevačke gimnazije koja zgradu deli sa Ekonomskom školom, a zajedno su podstanari na pet lokacija u osnovnim i srednjim školama.

U istom dvorištu u Elektrosaobraćajnoj tehničkoj školi, nemaju predstavu o tome kada će raspisati konkurs za izvođača radova, koji su u odnosu na 90 miliona potrebnih gimnaziji trostruko jeftiniji.

– Dok nemamo novac, ne možemo da krenemo u rekonstrukciju, a nemamo ni naznaku kada bismo bar mogli da saznamo hoće li biti novca i koliko. Mislim da ćemo i narednu godinu morati da dočekamo kao podstanari – kaže Branislav Mićović, direktor ETS “Nikola Tesla”.

Podstanari će, po svemu sudeći, biti i đaci u Mašinsko-tehničkoj školi. Dva krila dograđena na staru zgradu koja je u upotrebi ne mogu da se koriste, pa je deo đaka primoran da bude podstanar u starom radničkom dispanzeru u krugu Fabrike vagona.

Kada će stići pare za rekonstrukciju sprata ne znaju ni u Poljoprivrednoj školi. Đaci Osnovne škole “Čibukovački partizani”, i to oni iz najnižih razreda, i u septembru će se sigurno gurati sa srednjoškolcima u Domu učenika. Procene su, inače, da za obnovu svih škola u gradu treba oko 250 miliona dinara. Za obnovu privatnih objekata do sada je utrošeno nešto više od 1,5 milijardi dinara.