РТВ 

Социјално економски савет Србије одлучио је данас да Влади Србије предложи доношење измене закона о допуни кривичног законика да послодавци, који три месеца не исплаћују плате, сносе кривичну одговорност. Министар рада и социјалне политике Расим Љајић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је у питању „тек иницијатива“ и да њена реализација треба да прође одређен пут који укључује јавну расправу.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Антанацковић је рекао да идеја кривичне одговорности постоји у многим земљама, али да, када је реч о Србији, треба узети у обзир разлоге због којих послодавац не исплаћује зараде, односно да ли је то можда, зато јер има превелика потраживања од државе и других субјеката.

Савет је разматрао Социјално-економски споразум за који је Љајић рекао да је његова примена задовољавајућа и да се развија позитивном динамиком, с тим да у појединим његовим деловима има, како је рекао, одређених кашњења.

Љајић је рекао да је за првих шест месеци ове године уложено 20 милијарди динара подстицајних средстава у приоритетне привредне гране, а до краја године ће бити инвестирано још 35.5 милијарди динара.

Према његовим речима, из Фонда за развој инвестирано је осам од планираних 17,7 милијарди динара, а као једна од преузетих обавеза је и повезивање стажа, што је учинило 13.000 запослених, док их је 91.000 још у процесу.

Љајић је навео да је у плану и оснивање Развојне банке до краја године, као и измиривање обавеза државе према послодавцима за послове и услуге где су, како је рекао, приметна одређена кашњења.

Једна од важних обавеза је и дефинисање предлога износа неопорезивог дела зараде на 10.000 динара што би се примењивало од четвртог квартала ове године, истакао је Љајић.

Он је додао и да је неопходно донети измене закона о социјалном и здравственом осигурању.

Поводом радне верзије закона о штрајку, министар је казао да тај законски акт није био предмет разговара Социјално економског савета.

Он је, међутим, казао да би тај закон могао доћи на дневни ред у септембру, с тим да се, како је рекао, он неће наћи у процедури без сагласности свих социјалних партнера.

Председник Савеза самосталног синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић је казао да је задовољан применом Социјално-економског споразума, и као позитивно оценио формирање локалног Социјално-економског савета у Нишу, док је, према његовом мишљењу то што нису потписана три гранска пословна уговора до 1. јула, како је било планирано.

Атанацковић је казао да Унија није задовољна износом неопорезивог дела зарада. Он је рекао да би, можда, били задовољни уколико би тај договор почео одмах да се примењује. Атанацковић је казао да је непримерено уопште опорезивати минималне зараде и заложио се за ревизију пореских закона.

Љајић је напоменуо да није задовољан функционисањем Одбор за утврђивање репрезентативност синдиката и Уније послодаваца, па ће зато, како је рекао, убрзо бити формирана радна група која ће радити на припреми закона који ће регулисати ту област.

Представници Савета су данас потписали Меморандум о разумевању и сарадњи са Делегацијом Економско-социјалног савјета Републике Српске.