Kuvari

Мали матуранти се увелико припремају за полагање завршног испита, а после теста следи упис у жељену средњу школу. Ипак, по искуствима из претходних година моћи ће да бирају само они најбољи. ”Топ” школе међу свршеним осмацима су економске, медицинске, правне, угоститељске и гимназије.

Хит занимање међу будућим средњошколцима је – кувар, па је прошле године у Угоститељско-туристичкој школи у Београду на једно место конкурисало чак седам кандидата. Ништа мање интересовање није ни за конобаре и туристичке техничаре.

– Разлог популарности наше школе је што се деца врло брзо запошљавају после завршетка школе – објашњава Миљенко Портић, директор Угоститељско-туристичке школе. – Кувари су веома тражени, а почетна плата им је око 30.000 динара и нема их на евиденцији службе за запошљавање. Имају могућност напредовања током рада, чиме им се и зарада повећава.

И у економским и медицинским школама сваке године тражи се место више – за једно се ”боре” два или више кандидата. Тако је прошле године у Медицинској школи у Нишу на смеру фармацеутског техничара конкурисало 30 ученика који су ималим максималних 100 бодова.

У Политехничкој школи у Крагујевцу било је шест пута више пријављених за занимање техничар за безбедност саобраћаја.

Најбоље ђаке у Београду уписује Трећа београдска гиманзија, где је на природно-математичком смеру последњи уписани имао чак 99 бодова, а на друштвено-језичком 97,08 поена. Од средњих стручних школа то је Фармацеутско-физиотерапеутска, у којој је последњи на листи уписаних фармацеутских техничара у огледном одељењу имао 98 бодова.

Само најбољи могу рачунати да ће се уписати у Гимназију ”Стеван Сремац” и економску школу у Нишу, Гимназију ”Јован Јовановић Змај” и медицинску школу у Новом Саду, медицинску у Крагујевцу, економску у Зрењанину. У овим школама за упис је требало више од 90 бодова.

 

ФРИЗЕРИ, МАСЕРИ, ТЕРАПЕУТИ…

Популарна занимања међу малим матурантима су физиотерапеутски техничар, фармацеутски техничар, банкарски службеник, конобар, туристички техничар, фризер, техничар за безбедност саобраћаја…

Завршни испит из српског језика ђаци ће полагати 23. јуна, а дан касније из математике. Листе жеља са називима школа које хоће да упишу ученици ће предавати 4. и 5. јула. На тестовима матуранти могу освојити највише 40 поена, док успех из средње школе носи максимум 60 бодова.

 

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ