РТС

drek2_f

Материјално стање студената у Србији веома је лоше – када плате стан и храну петини студената дневно остаје мање од 200 динара. Чак 93 одсто студената издржавају родитељи, а у најтежој материјалној ситуацији су студенти из унутрашњости.Истраживање Завода за проучавање културног развитка на свим државним и три приватна универзитета у Србији показује да је материјално стање студената веома лоше. Петини студената, када плате стан и храну, дневно остаје мање од 200 динара, због чега не чуди податак да око 80 одсто њих не иде у музеје и галерије.

Чак 93 одсто студената издржавају родитељи, а тек сваки дванаести живи од онога што сам заради. Нарочито је тешко уколико су у породици два студента.

Ипак у најтежој материјалној ситуацији су студенти из унутрашњости, на првом месту из Новог Пазара, затим са Приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици, и студенти из Крагујевца.

Слободан Мрђа из Завода за проучавање културног развитка каже да су, када су питали студенте који су њихови највећи проблеми и проблеми младих људи, они рекли да је први највећи проблем лош материјални положај.

„Када то повежемо са податком да 93 одсто студената узима новац од родитеља, није тешко закључити да је материјални стандард већине породица које имају студента јако тежак“, рекао је Мрђа.

Стручњаци упозоравају да би студирање могло да постане привилегија богатих и да би последице лошег материјалног стања студената могле да буду далекосежне.

Невен Цветићанин са Института друштвених наука каже да се због оскудне материјалне ситуације може очекивати даљи одлив мозгова, јер ће студенти, поготово они талентованији, одлазити у оне средине које ће им пружити боље материјалне услове.

Интересантно је да се без обзира на лошу материјалну ситуацију академци никада не би одрекли Интернета, с обзиром на то да готово сви користе компјутер. Одвајају новац и за гардеробу, а најлакше се одричу путовања и техничких уређаја.