MINISTAR PROSVETE ŽARKO OBRADOVIĆ PODRŽAO AKCIJU KURIRA

Želja nam je da se ideja sprovede bez obzira na ekonomske poteškoće. Radimo na izradi zakona koji će to omogućiti

BEOGRAD – Ministarstvo prosvete je uz Kurir!

Naš list je nedavno pokrenuo akciju otvaranja školskih kuhinja sa željom da se sva deca u školama hrane zdravo i redovno. Kurirovu ideju podržale su mnoge škole, lokalne samouprave, roditelji i deca, a podršku smo dobili i od ministra prosvete Žarka Obradovića.

– Delimo stav da je to dobra ideja i nema sumnje koliko je takvo pitanje važno. Naša želja je da akcija bude sprovedena bez obzira na trenutne ekonomske poteškoće – rekao je za Kurir Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke, koji je naglasio da se radi na izradi zakona koji se odnosi na dečju ishranu u osnovnim školama. Međutim, on naglašava da je glavni problem za njegovu realizaciju nedostatak novčanih sredstava, ali i nedovoljan broj zaposlenih u školama, kao i pitanje opremljenosti, sanitarnih uslova…

– Ovo je dugoročan projekat čiji je cilj uvažavanje dečjih potreba, prevashodno briga o zdravlju dece. Zdrave užine treba da budu uobičajene u svim školama – rekao je Želimir Popov, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje. On je dodao da će se za 10 dana znati podaci sa terena koji se odnose na broj osnovnih škola koje nemaju kuhinju, kao i broj dece koja nisu u mogućnosti da snose troškove za užinu.

– Siromašna deca će preko opština i sistema za socijalni rad dobijati užine, ali ostali đaci će morati da plaćaju – zaključio je Popov.

(S. I.)

Ovako treba: U Inđiji je užina besplatna!

Da nije nemoguće obezbediti besplatnu užinu, potvrđuje primer Opštine Inđija. Tamo svi đaci imaju pravo na jedan besplatan obrok u školi.

– Od 2007. godine sprovodimo projekat podele besplatnih užina deci iz osnovnih škola i predškolskih programa vrtića. Za projekat se na godišnjem nivou iz budžeta opštine izdvoji 14 miliona dinara. Sredstva odvojimo tako što štedimo na drugim stvarima, kao što su plate opštinskih funkcionera, direktora javnih preduzeća – rekao je Petar Filipović, pomoćnik predsednika Opštine Inđija.

KURIR