maturanti Упркос кризи и ове године матуре се прослављају у ресторанима, а обележиће    их свечане хаљине и одела. Када се матурској вечери додају трошкови екскурзија, припреме за матурски испит и пријемни на факултете „ударац“ на породични буџет износи и до 1.000 евра.

 

Без обзира на кризу, и ове године матуре се прослављају у ресторанима, а обележиће их свечане хаљине и одела. Разлике између прослава мале и велике матуре већ одавно нема, издаци су подједнаки. Родитељи кажу да трошкови далеко премашују половину просечне плате.

За то вече купује се све ново од главе до пете и код младића и код девојака. У страху да се неће испратити сви модни трендови, потрошиће се превише, признају неки матуранти.

Соларијум је јако ин, прскање је ин, штикле, вештачке трепавице, професионални шминкери, кажу анкетирани ученици Прве гимназије.

И у свету матуранти прослављају свој улазак у свет одраслих, али се прославе разликују од наших.

Јасна Стојковић из Француског института каже да је у Француској у суштини потпуно другачије.

„Млади су толико под тензијом и онда када добију резултате они крећу да славе онако како су обучени. Значи нема никакавог гламура, припреме“, каже Стојковићева.

Године кризе и грчевито спајање краја с крајем учинили су већом жељу за раскоши- објашњавају стручњаци. Родитељи су се, као и њихова деца уплели у мрежу потрошачког друштва.

Културолог Катарина Шмакић каже да је таква клима да се у свестима родитеља конструише слика о томе да је лускузност тих потрошачких добара неопходна да би се задовољили одређени вредносни системи успешног родитеља.

„Покушавају да својој деци дају максимално а то максимално није условљено културом живљења и васпитањем коју су они стекли од својих родитељима него управо масовним комуникацијама које намећу такав систем вредности“, каже Шмакићева.

Међутим, илузија богатог живота кратко траје. Трошкови око прославе великих и малих матураната, нису једини. Ту су екскурзија, припреме за матурски испит и пријемни на факултете. Када све све сабере ударац на породични буџет буде и до 1.000 евра.