Učenici se žale da su ograničeni u slobodi odevanja, dok profesorke dolaze u školu u kratkim suknjama i majicama sa dubokim izrezom

Mnoge škole u Srbiji imaju pravila oblačenja koja važe i za učenike i za nastavnike

Kratke majice, bretele, dekoltei, minići, papuče i bermude, zabranjeno su „voće”, kako za učenike, tako i za nastavnike u svim školama u Srbiji. Ipak, temperatura koja se vrti oko 30 stepeni Celzijusovih dovodi do toga da i jedni i drugi povremeno zaborave da li su pošli u školu ili u letnju šetnju. Iako je većina škola oblačenje učenika i nastavnika propisala pravilnicima o ponašanju, u nekim školama vode borbu sa devojčicama, ali i sa nastavnicama koje dolaze neprimereno obučene.

 

Slavica Marković, direktor Prve kragujevačke gimnazije, kaže da nije lako izaći na kraj sa učenicima u junu i septembru. Dužnost razrednog starešine je da opominje one koji dolaze neprikladno odeveni, a direktorka vodi računa o zaposlenima.

– Što se tiče profesora, većina vodi računa o primerenom oblačenju i ponašanju. Pojedince, koji se ponekad zaborave, podsetim na to da je njihova uloga da svojim izgledom i ponašanjem daju primer deci – kazala je naša sagovornica. U ovoj školi, devojčice mogu da se šminkaju, ali moraju da izgledaju prirodno.

Učenici se često žale kako su ograničeni sa bezbroj pravila, a profesorkama i nastavnicama ponekad je dozvoljeno da dođu u školu u kratkim suknjama. Majice sa dubokim izrezom odavno su prihvaćene među ženskom populacijom, pa mnoge nastavnice smatraju da nema ništa loše u tome da svoje omiljene bluze nose i na nastavu.

 

Učenica jedne beogradske gimnazije žalila se jer sve svoje letnje haljine mora da ostavi u ormaru, dok njena profesorka geografije na nastavu dolazi u kratkoj suknji i bluzi na bretele.

Dragi Lukić, direktor OŠ „Svetozar Marković” u Beogradu, ističe da pravila ponašanja krše samo pojedini đaci, ali i nastavnici.

– Nastavnik mora vaspitno da deluje na učenike. Na čelu sam mladog kolektiva od 50 prosvetnih radnika i veoma mi je bitno da svi oni budu pristojno obučeni i veseli, a ne namrgođeni i zapušteni. Desilo se nekoliko puta da pojedine mlade koleginice preteraju, pa obuku majice sa dubljim izrezom ili providne suknje i pantalone. Uvek im skrenem pažnju da takvo ponašanje ne mogu da tolerišem. Nije u redu da nastavnica ide na čas, a da joj se ispod odeće odslikava donji veš – istakao je naš sagovornik.

 

Isto tako, prema mišljenju direktora Lukića, mora da se skrene pažnja nastavnicima koji u školu dolaze neuredni.

– Viđao sam u školama kako starije kolege, koje predaju uglavnom umetničke predmete, nose dužu kosu, bradu i dolaze u prljavim pantalonama. Mislim da tako ne bi trebalo da izgleda nastavnik, ma koliko imao godina – rekao je Dragi Lukić i dodao da je teže promeniti navike starijih kolega koji godinama imaju neki svoj, poseban način života.

Pirsing i tetovaža postali su gotovo obavezan modni detalj mladih, ali direktori s kojima smo razgovarali ističu da kandidati koji dolaze na razgovor za posao nikada ne bi ušli u uži izbor ukoliko imaju islikano telo ili izbušen nos.

U pojedinim školama zabranjena je uska, providna odeća, čak i nošenje popularnih helanki. Skupocen i napadan nakit ne bi trebalo da nose učenice, ali ni nastavnice. Učenici koji imaju dugu kosu moraju da je vežu, kako devojčice, tako i dečaci. U mnogim pravilnicima je propisano da srednjoškolci moraju da dolaze u školu uredno obrijani. Ima i škola u kojima vladaju nepisana pravila ponašanja i oblačenja kako đaka tako i nastavnika.

U Srednjoj školi u Novom Bečeju kažu da pravila oblačenja nisu striktno propisana i da decu koja dolaze pomalo razgolićena profesori opominju.

– Kada su u školi predavali stariji profesori oni su neprimereno obučene đake vraćali kući, ali danas više toga nema. Jedino što apsolutno ne tolerišemo jeste nošenje majica sa političkim porukama ili fotografijama ličnosti iz politike – objašnjavaju u ovoj školi.

 

Jelena Popadić