Српска дијаспора у наредном периоду може да очекује „појачање“ сачињено од незадовољних Новосађана, који последњих месеци буквално окупирају агенције које нуде посао у иностранству.Разочарани стањем у друштву, посао „напољу“ све чешће траже и студенти, који знање стечено у факултетским клупама користе као визу за излазак из Србије

Петар Драгићевић, власник новосадске агенције за запошљавање „Агава“, каже да је „можда рано причати о повратку деведесетих, али да је интересовање од почетка године свакако веће него што је то било раније“.

Пријављују се и старији

– Затрпани смо пријавама, тражи се место више на конкурс за све профиле. Највише младих нижих квалификација иде у угоститеље, вариоце и возаче, а добар део клијената се интересује и за послове бејбиситера и медицинске сестре – прича Драгићевић, и додаје да му на врата често покуцају и старији суграђани.

– Више нема правила, преко границе би и старије генерације, све чешће пријаве доносе старији од 35 година – истиче Драгићевић.

Како сазнајемо, све више муштерија имају и мање агенције, које „на црно“ нуде сезонске послове у Италији и Грчкој, а они којима се укаже прилика чине све да тромесечни ангажман претворе у стални. Приватни превозник Драган И., који организује туре за печалбаре, каже да се ситуација знатно променила у последњих годину и по.

Не требају нам стручњаци повратници?!

У последњих неколико година, стручњаци српског порекла који су високо позиционирани у европским научним круговима изразили су жељу да се врате у Нови Сад и својим искуствима допринесу раду факултета и универзитета. Ипак, како је потврдила Неда Мимица-Ђукић, декан Природно-математичког факултета, повратка еминентних кадрова нема због „компликованих административних и бирократских процедура“.

– Већ годинама сарађујем са агенцијама које, уз надокнаду и проценат, обезбеђују сезонски посао на црно у Грчкој и Италији. Прво, у последњих 18 месеци све је више младих у тим турама, које су раније биле резервисане за суграђане средњих година. Такође, до јула 2010. године смо имали две или три туре месечно, а сада исто толико имамо на недељном нивоу! – прича овај приватни превозник.

Мењам индекс за визу

Жеља да напусте Србију све је присутнија и код високообразованих кадрова, а последњи трендови на Новосадском универзитету показују да је парола из ере деведесетих „Мењам индекс за визу“ поново актуелна. Александра Гак из маркетиншке службе Факултета техничких наука каже да је „пораст потражње посла у иностранству код студената све већи у последње време“.

– Студентима из техничких делатности, по правилу, лакше је да нађу посао, а у последње време су се појачале међународна сарадња и могућност усавршавања на страним универзитета. Многи наши студенти одлазе на размену студената, похађају један семестар у иностранству или одлазе на мастер и докторске студије на друге европске факултете. Током тог боравка, већина покушава да пронађе посао и остане тамо, као научни сарадник или део истраживачких тимова великих фирми које сарађују са тим факултетима – каже саговорница Пресса, и додаје да и бруцоши по индексе све чешће долазе у нади да ће им управо они представљати карту за излазак из земље.

Томислав Ловрековић