У Дечју болницу у Новом Саду у последње време стиже све више деце са повредама главе, оштећењима кичме или ломовима руку и ногу које су задобили на оронулим дечјим игралиштима, али и због непажње родитеља. Лекари кажу да дневно збрину и до десет малих пацијената са овим повредама.

Новосадски педијатри кажу да је повреда код деце одувек било и биће, али потврђују да их је у последње време много више. Као основни разлог наводе то што родитељи често остављају децу да се играју сама, без надзора, због чега дечје игре буду агресивне и завршавају неретко са тежим повредама.

Начелница Службе за заштиту деце у Дому здравља „Нови Сад“, др Милка Будаков каже да постоји неколико превентивних мера које, ако их се родитељи придржавају, могу спречити све озбиљније повреде.- Најчешће повреде када су у питању бебе су повреде у кући, као што су падови са подлоге за превијање, из кревета или колица. Врло често малу децу доносе и због опекотина које су зарадили тако што је неко од одраслих оставио врелу кафу, чај или супу надохват руке малишана или није довољно обраћао пажњу на дете док је било у близини неког грејног тела. У свим овим случајевима деца су повређена искључиво због родитељске непажње, па се одлазак у амбуланту врло лако може избећи – каже др Будаков.

Како каже, на дечјим игралиштима вреба највећа опасност, јер на њима током ноћи бораве адолесценти који уништавају клупе, клацкалице и љуљашке. Осим тога, ломе флаше, па у амбуланту често стижу деца са озбиљним посекотинама.- Родитељи би требало сваки пут да прегледају игралиште, уклоне стакло и све предмете на које дете може да падне и да се посече. Ако примете да су даске на игралишту похабане, морају да прате дете када се пење и буду близу њега ако се оклизне или пропадне, јер су најчешће повреде приликом падова са тих конструкција – каже наша саговорница.

Она истиче и да ако су у питању уганућа и ишчашења, деца долазе у дом здравља, а ако су озбиљнија оштећења, иду у Дечју болницу где има стављају лонгету или гипс.

Код дечака су бројне теже повреде главе

Врло су честе и теже повреде главе, поготово код дечака. Они се углавном повређују на часу физичке културе или на тренингу, а др Будаков каже да у тим случајевима једино они сами морају да буду обазривији. Родитељима се саветује да не шаљу децу на спорт док нису у потпуности психофизички спремни.

И. Брцан