Usavršavanje studenata u inostranstvu

Studenti završnih godina i postdiplomci koji školovanje žele da nastave u inostranstvu imaju još malo vremena da konkurišu za neku od brojnih stipendija. Za pojedine, kao što je stipendija Fondacije Konrad Adenauer, imaju rok još pet dana, dok je za ostale rok duži. Stipendije akademcima nude vlade pojedinih zemalja, univerziteti i organizacije. Preovlađuju stipendije na društveno-humanističkim naukama, a kreću se u proseku od 500 do 1.000 evra mesečno.

Zainteresovani studenti iz Srbije na raspolaganju, između ostalog, imaju stipendije za nastavak studija u Italiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, ali, recimo, i u Izraelu ili Španiji. Većina konkursa otvorena je do kraja novembra. Kriterijumi za dobijanje stipendija uglavnom se poklapaju. Potreban je što bolji prosek ocena, ali ipak presudnu ulogu imaju preporuke profesora, dobro motivaciono pismo i biografija.

Fond za mlade talente

Fond za mlade talente pri Ministarstvu omladine i sporta jedna je od institucija koja pomaže mladima da svoje školovanje nastave na nekom od prestižnih fakulteta širom sveta. Konkurs je otvoren do 5. oktobra.

 

 

– Za sada je stiglo 29 prijava. Razlog je što se u dokumentaciji traži potvrda o upisu, a većina fakulteta u inostranstvu upisuje studente tokom septembra. Među prijavljenima, najviše je studenata tehničkih nauka, od čega će samo u Lozani u Švajcarskoj studije nastaviti sedam studenata, petoro sa beogradskog Elektrotehničkog fakulteta. Švajcarska je trenutno i zemlja u kojoj će studije nastaviti najviše prijavljenih, ukupno osam – kažu za „Blic” u Fondu za mlade talente.

Takođe, kako navode ostali prijavljeni, studije nastavljaju uglavnom u evropskim zemljama, kao što su Nemačka, Austrija, Velika Britanija, Holandija, Italija i Švedska, ali će jedan nekadašnji student novosadskog Fakulteta tehničkih nauka studije nastaviti na Havajima, gde će se baviti klimatskim promenama, to jest, globalnim zagrevanjem.

Opšti kriterijumi za dobijanje strane stipendije

Što bolji prosek ocena

Znanje jednog ili više jezika

Preporuke više profesora ili institucija

Vannastavne aktivnosti (sport, omladinske organizacije, projekti)

 

Fondacije

Pored ovih stipendija, u opticaju su i, na primer, stipendije Fondacije Konrad Adenauer koja akademcima Srbije nudi stipendiju za master studije u oblasti društvenih nauka, a rok za prijavu je 10. septembar. Za dobijanje ove stipendije neophodno je dobro poznavanje nemačkog ili engleskog jezika, prosečna ocena najmanje 8,5, dok je starosna granica kandidata 30 godina. Ova stipendija se isplaćuje u mesečnom intervalu, a ukoliko stipendista prekine ili napusti studije, obavezan je da vrati novac, upozoravaju iz Fondacije.

Pored Nemačke, gde su uvek aktuelne i stipendije DAAD koje deli vlada te zemlje, druga najatraktivnija destinacija srpskih studenata je Italija. Među najzanimljivijim ponudama ove godine je konkurs Politehničkog univerziteta iz Milana.

Naime, po prvi put ovaj univerzitet najboljim studentima dodeljuje takozvane platinium stipendije u iznosu od 13.300 evra. Ukupno će biti dodeljeno oko 100 stipendija za master studije na prirodnim naukama, dok će 150 studenata biti oslobođeno plaćanja školarine na master programima za prirodne nauke. Kako bi zainteresovani studenti iz Srbije bili među ovim stipendistima, potrebno je da konkurišu do kraja februara 2012. Prilikom ocenjivanja dosijea kandidata komisija će obratiti pažnju na prosek ocena, CV, motivaciono pismo i preporuke profesora.

Pravo upisa na master studije, kao i pravo na stipendiju, imaju svi studenti koji poseduju bačelor ili master diplomu sa prethodno završenih studija ili uverenje sa fakulteta da će diplomu steći pre odlaska na studije u Milano.

Vlada Izraela prioritet će dati zainteresovanima za doktorske studije, a stipendije mogu biti delimične ili u retko potpune. Delimična stipendija obuhvata zdravstveno osiguranje i školarinu ili mesečni dodatak za jednu akademsku godinu, odnosno za osam meseci. Puna stipendija je školarina, mesečni dodatak i zdravstveno osiguranje. Konkurs za ove stipendije otvoren je do 30. novembra.

BLIC