Na spiskovima prekobrojnih u osnovnim školama najviše ima nastavnika fizičkog vaspitanja, jer su od diplomiranih ”difovaca” časove preuzeli učitelji

U OSNOVNIM školama na spiskovima prekobrojnih našlo se najviše nastavnika fizičkog. Preciznih podataka nema, ali se procenjuje da bi tehnoloških viškom moglo da bude proglašeno njih nekoliko stotina. Tu će se naći jer su prošle godine ukinuti časovi fizičkog u nižim razredima osnovne škole.

Godinama su u škole primani ”difovci” koji su fiskulturu držali đacima trećeg i četvrtog razreda. Onda je uredbom naređeno da prednost nad nastavnicima imaju učitelji, pa su tako ”sportisti” ostali bez norme. Zato je sada Udruženje pedagoga fizičke kulture tražilo od Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) da podrži njihov predlog da se nastavnicima ponovo vrate časovi sa trećacima i četvrtacima.

– Veliki je problem toliki broj tehnoloških viškova među kolegama, a još veći što deca nemaju stručne časove – objašnjava za ”Novosti” prof. dr Dušan Mitić, dekan Fakulteta za sport i fizičku kulturu u Beogradu i član NPS.

I njegova koleginica Verica Đukić, iz Udruženja pedagoga fizičke kulture, smatra da učitelji ne mogu kvalitetno da drže časove fizičkog.

Rešenje za ovaj problem je, napominju naši sagovornici, da bar opštine i gradovi prihvate obavezu, koju država neće.

– Neki gradovi već su preuzeli na sebe plaćanje ovih nastavnika, baš zato što su uvideli koliko je to važno za razvoj dece – napominje prof. Mitić.

„Večernje novosti“