РТВ

Покрајински секретаријат за науку, надлежан за високошколске установе у Војводини, до данас није добио ниједан званичан захтев да се преиспита начин стицања диплома на приватном Универзитету „Едуконс“ у Сремској Каменици, изјавио је за Радио-телевизију Војводине покрајински секретар Драгослав Петровић.

Он каже да се Инспекција не може слати у те установе само на основу медијских написа о сумњивим дипломама које је на том факултету наводно стекло неколико функционера Републике Српске.

Андрејевић: Не желимо да будемо колатерална штета политичких препуцавања

Универзитет Едуконс већ данима је у средишту медијске пажње.

То није први пут подсећа ректор Александар Андрејевић и додаје да до сада нису доказане било какве неправилности у раду.

Реч је о спекулацијама, тврди он.

„Ми данас имамо 1600 студената. У питању су млади људи који су препознали своје шансе и потенцијале овде, не желимо не реч, већ ни сенку од нечега што нема везе са нама и заиста не желимо да будемо колатерална штета политичких препуцавања“, поручује Андрејевић.

Када буде стигао захтев да се преиспитају евентуалне нерегуларности или акредитација факултета покрајина ће истог тренутка послати инспекцију рекао је Петровић.

Редовна инспекцијска контрола „Едуконса“, како је најавио планирана је за јануар наредне године.

Актуелна прича из суседства покренула је лавину прозивки функционера из Србије који су се некада школовали и стекли дипломе на приватним факултетима. Међу помињанима је и Бојан Костреш, заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине.

Костреш негира да је код његове дипломе ишта спорно, међутим, поздравља иницијативу да се преиспитају дипломе свих државних званичника. Он нема ништа против тога што су неки, по доласку на функције завршавали факултете.

„Неки функционери су завршавали у педесетим годинама факултете, што је за мене поздравити, јер свако ко ради и ко се образује, рецимо, председник Републике, свако ко се школује и ради на себи, то треба поздравити и не треба оспоравати, ја сам другачији од свих њих, завршио сам факултет у касним двадесетим и завршио сам факултет пре било које функције“, прокоментарисао је Костреш.

Шећибовић: Истурена одељења неких факултета чак по кафанама и хотелима

Професор Факултету за економију, финансије и администрацију Рефик Шећибовић изјавио је да је проблем „штанцовања“ диплома много израженији у Србији него о Републици Српској, где се медији данима баве темом великог броја функционера којим имају спорне дипломе приватних факултета из Србије.

Он је рекао Танјугу да у Србији постоји неколико приватних факултета који отварају истурена одељења чак по кафанама и хотелима и да им је најчешће немогуће ући у траг.

„То су одељења где кандидати у једном дану уписују факултет и истог дана полажу испите. Појединци тако факултете завршавају за неколико месеци. Чак и инспектори не могу да им уђу у траг, јер имају своје људе који их обавештавају да су кренуле контроле“, објашњава Шећибовић.

Он додаје да нерегуларно стечене дипломе ипак није тешко открити, довољно је само да просветни инспектори погледају на факултету досије кандидата, када је шта полагао и да се утврди да ли је диплома стечена на нерегуларан начин.

Републички просветни инспектор Велимир Тмушић рекао је раније Танјугу да се свака диплома може проверити и да свако ко жели да провери веродостојност и валидност дипломе било које образовне установе у Србији, може да се обрати Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Професор Атлагић: Министарства просвете и науке да се заустави продају диплома

Професор Марко Атлагић, посланик Српске напредне странке, данас је на седници скупштинског Одбора за образовање затражио од Министарства просвете и науке да се заустави „продаја диплома у Србији“.

Медији у РС писали су о кандидату за главног ревизора РС и бившем вршиоцу дужности директора Пореске управе Милету Банику, који је, како наводе, за само годину завршио Факултет за услужни бизнис из Сремске Каменице (Фабус), иначе део Универзитета „Едуцонс“ из Новог Сада. Тај факултет завршили су и директор Фонда ПИО РС Младен Милић и Предраг Глухаковић – сада потпредседник Народне скупштине РС, а некадашњи министар трговине и туризма, пишу поједини медији.

Они преносе и да се процењује да сваке године из Србије у Републику Српску уђе бар 1.000 лажних или крајње сумњивих диплома разних приватних факултета из Србије.

Председник синдиката образовања Републике Српске Стеван Милић изјавио је да је трговина дипломама толико узела маха да прети да потпуно обесмисли високо образовање на просторима те државе.

РТВ