Objektivna slika đačkog znanja

Rezultati pokazuju da su učenici dobro uradili zadatke na završnom ispitu iz srpskog i matematike

Beograd – Na završnom ispitu iz srpskog i matematike učenici su osvojili u proseku po 15 poena, što je veoma dobar rezultat, ako se ima u vidu da su ove godine svi učenici osmog razreda bili obavezni da izađu na maturu, dok su ranije kvalifikacioni ispit polagali samo đaci koji su konkurisali za upis u četvorogodišnje srednje škole. Ovakav zaključak iznose direktori beogradskih osnovnih škola, koji su juče za naš list komentarisali preliminarne rezultate završnog ispita. Direktori se slažu da su ovogodišnji rezultati objektivna slika đačkog znanja, jer su malu maturu svi učenici polagali pod jednakim uslovima, odnosno u jednoj prostoriji.

– Prosečan broj bodova koji su osvojili učenici naše škole je 15,1. Prvi put se desilo da su rezultati srpskog i matematike ujednačeni. U odnosu na prošlu godinu, rezultati su nešto bolji. Mi smo do prošle godine, prema broju osvojenih bodova na kvalifikacionom ispitu, među beogradskim školama zauzimali od četvrtog do desetog mesta. Očekujem da ćemo i ove godine biti iznad beogradskog proseka – kaže za Danas Anđelko Kunarac, direktor OŠ „Skadarlija“.

On ističe da su zadaci sa ovogodišnjeg završnog ispita mnogo bolji nego prethodnih godina, jer je reč o drugačijem načinu ispitivanja, koje od učenika traži funkcionalna znanja.

Učenici OŠ „Vladimir Rolović“ na testu iz srpskog su osvojili u proseku 15,4, a iz matematike 15 poena, što je, prema oceni direktora te škole Radovana Lazovića, iznenađujuće dobar rezultat, s obzirom na to da su za završni ispit morali da izađu svi učenici osmog razreda. On smatra da je težina zadataka bila primerena i da je dobro to što su svi učenici radili testove pod jednakim uslovima – u jednoj prostoriji, u kojoj je dežuralo deset nastavnika i jedan supervizor.

Da je test bio dobro odmeren i da su rezultati male mature realna slika učeničkog znanja smatra i Milan Bajić, direktor OŠ „Josif Pančić“. Đaci ove škole, koji su na kvalifikacionom ispitu uvek postizali odlične rezultate, ove godine su čak i bolji – iz srpskog su u proseku osvojili 16, a iz matematike 15,8 poena.

Međutim, Slobodan Malušić, direktor OŠ „Đura Daničić“, smatra da su testovi ove godine lakši nego ranijih godina i da će to podići „prag“ na nivou cele Srbije. On navodi da četvrtina takozvanih nepoznatih zadataka nije predstavljala problem đacima, jer je reč o istoj metodologiji i tipovima zadataka koje su učenici već radili, pa je onaj koji zna pravila i formule, mogao bez teškoća da ih reši. Učenici ove osnovne škole iz srpskog su osvojili u proseku 15 poena, a 14 iz matematike. Malušić ocenjuje da će rezultati verovatno biti još bolji kada se završi rešavanje prigovora, jer je u nekim slučajevima došlo do tehničke greške, odnosno bodovi nisu dobro sabrani.

– Našim učenicima nije smetalo što su završni ispit polagali u sali. Ranije se dešavalo da u okviru jedne škole, dežurni nastavnici u jednoj učionici budu blaži, a u drugoj stroži, pa đaci tvrde da su kod onih sa blažim kriterijumom mogli da prepisuju. Sada smo takve situacije izbegli – ističe Malušić.

Žalbe

Nezadovoljni kandidati mogu da podnesu prigovor na rezultate završnog ispita komisiji osnovne škole sutra, od 8 do 16 sati, a u četvrtak, u istom terminu, mogu da se žale okružnoj upisnoj komisiji.

Autor: V. Andrić