JAGODINA – Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je u Jagodini da je država spremna da sa studentima reši sva pitanja i probleme, ali ne „preko noći“.

Visina školarina, rangiranje po uspehu i sve drugo su „ozbiljne teme, koje iziskuju ozbiljnu analizu i nije logično da se ‘a priori’ odluke o tome donose preko noći, treba sačekati da se završe ispitni rokovi, da vidimo šta o tome kažu stdenti šta fakulteti“, istakao je Obradović.

„Deo tih pitanja ima ultimativni karakter – ako se ne reši, blokada. Nema razloga da se blokira nastava, da se sprečavaju kolege studenti da pohađaju nastavu, svaki izgubljeni čas ima težinu, javljaju se rupe u znanju“, rekao je Obradović.

„Nije logično da se stavljaju klupe, stolice pred vrata učionica, da se ometa nastava i to može dovesti do neželjenih posledica, a već je, nažalost, bilo incidenata, što je za osudu“, rekao je Obradović i napomenuo da na fakultetima tehničkih nauka nema takvih problema.

Ko god je u protekle četiri godine želeo da nađe rešenje, našao ga je i ovakvo ultimativno ponašanje „ovako ili nikako, ne vodi rešenju i treba se zapitati da li je razlog blokade nešto drugo“, dodao je Obradović.

On je istakao da se nada da će „ovi mladi ljudi razumeti i ekonomsku situaciju u državi, ali i potrebu ogromnog broja studenata da studiraju i da neće ometati nastavu svojim kolegama“.

„Objektivno, ima pitanja i problema koji se mogu i treba ih rešiti unutar samih fakulteta, a fakulteti imaju volju da ih reše“, rekao je Obradović i ocenio da bi „logično bilo da studenti, pored toga što insistiraju na svojim pravima, znaju da postoje obaveze i njihovog ponašanja prema visokoškolskoj ustanovi i njenoj autonomiji.

„Hoćemo da rešavamo zajedno sa njima sva pitanja i probleme, ali nije objektivno da budu rešena do početka nove školske godine“, rekao je Obradović.

On je podsetio da u Srbiji ima 216.000 studenata i da se više od 50 odsto njih finansira iz budžeta.

„Svake godine, pomalo povećavamo broj studenata na budžetu države“, rekao je ministar.

КURIR