OBRADOVIC_RESURS

(arhivski snimak)

Ministar prosvete podsetio da na ovom fakultetu kao ni na Filološkom „nema studenata sa 48 bodova koji imaju problem”

– Država jeste vlasnik imovine, ali se zna ko njome upravlja, dakle, obaveza je fakulteta i univerziteta da u skladu sa zakonom, poštujući dokumenta koja su doneli, obezbede da studenti pohađaju nastavu, a da profesori mogu da rade. Razgovaraćemo sa upravom Filozofskog fakulteta i videti šta dalje da se čini – izjavio je juče ministar prosvete i nauke dr Žarko Obradović, odgovarajući na mogućnost da uprava Filozofskog fakulteta pozove državu kao osnivača da normalizuje nastavu koja je na ovoj visokoškolskoj ustanovi u blokadi od 20. oktobra.

Da podsetimo, na drugoj, vanrednoj sednici Savet Filozofskog fakulteta UB odlučio je da u slučaju da se situacija na fakultetu ne promeni, uprava pozove osnivača u pomoć. U slučaju da se sa osnivačem ne pronađe odgovarajuće rešenje, koje bi obezbedilo kvalitetnu i bezbednu realizaciju studijskih programa, fakultet će razmotriti mogućnost privremenog prekida rada.Ministar Obradović tvrdi da ovde nije u pitanju prebacivanje odgovornosti, već da je država u obavezi da zaštiti sve studente i one koji su u protestu i one koji to nisu.

– Uprava je najkompetentija da proceni šta su najbolja rešenja u odnosu na datu situaciju. Najlogičnije bi bilo da studenti u plenumu razgovaraju i da se pitanja reše, iako ne treba zaboraviti da nema studenata Filozofskog i Filološkog koji imaju problema na budžetu. Onda se postavlja pitanje šta je suština protesta i, drugo, nije tačno da oni predstavljaju sve studente, na čemu insistiraju – rekao je Obradović i podsetio da zakon prepoznaje studentski parlament u kojem je okupljen najveći broj studenata, sa čijim je predstavnicima iz cele Srbije postignut dogovor pre nekoliko nedelja, a koji fakulteti poštuju.

On je izrazio žaljenje „što grupa okupljena u plenumu ne želi da se identifikuje, niti želi da nađe rešenje problema i pribegava nekim merama koje jesu deo demokratskog društva, ali nije nešto što treba da se primenjuje na fakultetu”.

Savet Filozofskog fakulteta takođe je osporio legitimitet i legalitet plenuma i saopštio da neće razmatrati novih 27 zahteva koje je prekjuče pred početak sednice dostavila „grupa studenata i sa njima udružena lica”.

U toku jučerašnjeg dana oglasio se i plenum sa tvrdnjom da se blokada nastavlja, a za danas je na Platou zakazan novi protest studenata Filozofskog i Filološkog fakulteta, kao i Više elektrotehničke škole. Njihovi osnovni zahtevi su smanjenje školarine na tri minimalne mesečne neto zarade, 48 bodova kao uslov za budžetsko finansiranje, ukidanje rangiranja, vraćanje apsolventskog staža i rokova, kao i ostavka rektora UB dr Branka Kovačevića posle poziva državi „da sredi stanje milom ili silom”.

 

S. Gucijan