Ministar prosvete očekuje da se nastava na Filoškom i Filozofskom fakultetu u Beogradu normalizuje sledeće sedmice. Ministasrstvo prosvete postiglo dogovor sa studentima, ali oni tražili još nedelju dana da se konsultuju sa svojim parlamentima.

Obradovic-ocekuje-kraj-blokade-fakulteta-sredinom-nedelje

Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović izrazio je večeras očekivanje da će blokada nastave na Filološkom i Filozofskom fakultetu u Beogradu biti okončana sredinom sledeće sedmice

Nastava na Filološkom fakultetu blokirana je od ponedeljka, dok je blokada nastave na Filozofskom fakultetu počela u četvrtak uveče.

Studenti zahtevaju da se školarina smanji na iznos od tri minimalne plate i da uslov za upis godine na budžet bude 48 bodova. Oni traže i ukidanje rangiranja, kao i ponovno uspostavljanje i regulisanje apsolventskog staža.

Obradović je u vestima televizije B92 podsetio da je ministasrstvo prosvete juče sa predstavnicima studentskih parlamenata postiglo dogovor, ali da su studenti tražili još nedelju dana da se konsultuju sa svojim parlamentima.

Ministar prosvete se takodje osvrnuo na navode da proteste studenata organizuju levičarske organizacije i da se ne radi o socijalnom već o političkom protestu i zapitao koliko je studenata Filološkog i Filozofskog fakulteta medju onima koji protestuju.

Obradović je podsetio da je uprava Filološkog fakulteta ispunila većinu zahteva studenata i zapitao ko su ljudi koji i dalje blokiraju nastavu.

(Beta)