Fila

Пројекат бесплатних уџбеника остаје, изјавила Весна Фила

 

После захтева за заштиту права понуђача који су издавачка кућа „Клет” и адвокатска канцеларија Прица поднеле 20. маја Министарству просвете и Републичкој комисији за заштиту права понуђача, јуче је одложенпоступак јавне набавке уџбеника за I,II иIII разред основне школе у школској 2011/2012. години.

Отварање пријава у првој фази поступка за јавну набавку добара по позиву објављеном у „Службеном гласнику РС” било је заказано за понедељак, 6. јун у 11 часова. Како је саопштено, поступак је одложен до доношења одлуке Републичке комисије за заштиту права. На питање да ли то значи да се одлаже и пројекат бесплатних уџбеника, у Министарству просвете и науке тврде да ће поштовати закон и да пројекат – остаје.

– У спровођењу пројекта „Бесплатни уџбеници” Министарство просвете и науке ће стриктно поштовати закон, као и Закључак Владе Републике Србије и у потпуности обезбедити успешну реализацију пројекта, односно набавку и дистрибуцију бесплатних уџбеника – каже помоћник министра просвете и науке Весна Фила.

На јавни позив Министарства просвете и науке до сада се одазвало осам издавача са укупно 64 уџбеничка комплета. Највећи број уџбеничких комплета понудила је издавачка кућа „Клет”, истиче помоћница министра, а, поређења ради, двоструко мање јавни издавач Завод за уџбенике. Истовремено, издавачка кућа „Клет” користила је и легитимну могућност да Републичкој комисији за заштиту права понуђача упути приговор на јавни позив.

Фила подсећа да се пројекат Владе Републике Србије „Бесплатни уџбеници” реализује већ две године за ученике првог и другог разреда основне школе, а да се ове године наставља и укључује ученике трећег разреда.

– Циљ пројекта јесте да се сваком ученику у Србији од првог до четвртог разреда обезбеде бесплатни уџбеници, чиме се омогућава једнакост, доступност и праведност образовања за све ученике у Србији. Овај пројекат Министарство просвете и науке спроводи у константној сарадњи са издавачима, који имају уредну лиценцу за издавање уџбеника и других наставних средстава, а такође и одобрене уџбенике по Законом предвиђеној процедури. Издавачи су благовремено (прошле године) обавештени да ће држава расписати јавни позив свим издавачима, који желе да конкуришу за пројекат „Бесплатни уџбеници”, за који су обезбеђена средства у буџету Републике Србије – каже Весна Фила.

С. Г.