Preuzeo odgovornost na sebе

Greška je bila moja i svu odgovornost preuzimam na sebe. Hteli smo malo brže da stignemo do autobusa i zbog toga sam odlučio da grupu povedem stazom kojom sam pre toga prošao hiljadu puta i kuda sam često provodio i druge manje iskusne planinare, rekao je za “Blic” Milun Čojbašić, profesor fizičkog vaspitanja, koji se sa 100 osnovaca iz Lazarevca izgubio na planini Ovčar pre dva dana.

Spasilac Goran Nikolić na mestu na kome se odigrala drama

– Prilikom obilazaka manastira izgubili smo malo više vremena i noć nas je uhvatila na nekih dvesta metara do cilja. Kada smo stigli do vododerine shvatio sam da ne smemo dalje da se mičemo i da je mnogo bezbednije da pozovemo pomoć nego da se odlučimo da krenemo nazad – rekao je Ćojbašić

On je ispričao da bi mogli da dođu do podnožja da ej bilo bolje vidljivosti

– Procenio da je najbolje da čekamo. Sa izuzetkom jedne devojčice koja je malo histerisala, svi ostali učenici bili su izuzetno staloženi, za šta im odajem priznanje – rekao je Ćojbašić.

Oko 100 učenika planinarske sekcije Osnovne škole „Dušan Karaklajić“ iz Lazarevca preživelo je u subotu pravu dramu prilikom planinarenja po Ovčaru, pošto su se tokom večeri izgubili u šumi i iznenada našli ispred vododerine duboke 200 metara, odakle nisu mogli da nađu izlaz.

U tročasovnoj akciji spasavanja juče oko 21 sat učestvovalo je oko 30 članova Planinarskog društva „Kablar“, vatrogasaca, policajaca i meštana podovčarskih sela, koji su na veoma strmom terenu postavili bezbednosne sajle, formirali lanac i iz ruke u ruku spuštali zaglavljene osnovce i njihove nastavnike.

Bblic