1105foto FoNet Zoran Mrdja

Синдикати образовања незадовољни најављеним повећањем зарада
Иако је за сектор образовања предвиђено највеће повећање зарада – између шест и седам одсто, синдикати просветних радника кажу да су разочарани, јер ће запослени у овој делатности по платама и даље бити испод републичког просека.
Пише: В. Андрић/ДАНАС
Фото: Зоран Мрђа/ФоНет

Просветарима од идуће године следује повишица у просеку за око 2.500 динара, а засад је неизвесно да ли ће исти проценат повећања добити запослени у основним и средњим школама и у високом образовању. Под знаком питања је и судбина више од 22.000 запослених у предшколским установама, чије плате се финансирају из буџета локалних самоуправа.
Владимир Аџић из Уније синдиката просветних радника каже за Данас да је просечна плата у образовању око 14 одсто нижа од републичког просека, иако је у тој делатности 70 одсто запослених са седмим степеном стручне спреме. Просечна плата у образовању у септембру је износила нешто мање од 40.000 динара, док је просек Републике 46.558 динара.
– Повећање плата не би смело бити мање од 12 одсто, јер би само тако зараде биле реално сачуване у односу на децембар 2014, када су одлуком владе смањење за 10 одсто. Нисмо задовољни најављеном повишицом и не одустајемо од захтева да нас премијер прими. Извесно је да ни у 2017. неће бити уведени платни разреди, због чега тражимо корекцију коефицијената, како би однос најниже и највише плате у образовању био један према три – каже Аџић, напомињући да је сада тај однос један према два.
Он истиче да ће због повећања минималне цене рада од 1. јануара наредне године, плата чистачица у школи бити већа за 8,5 одсто, па ће оне са месечном зарадом од 23.800 динара (у месецима са највише дана) примати више него, рецимо, благајник који се тек запослио. Аџић оцењује да у просветном буџету има простора за додатну повишицу, јер су збрињавањем технолошких вишкова остварене уштеде. На листи вишкова је још 3.000 запослених, а када би се и за њих нашло место, уштеде би у наредној години биле још веће, па би тај новац могао да се искористи за побољшање материјалног положаја и запослених са најнижим примањима, тврди Аџић.
И у Гранском синдикату просветних радника „Независност“ незадовољни су најавама премијера. Тај и још два репрезентативна синдиката просветних радника (Синдикат образовања Србије и Синдикат радника у просвети Србије) раније су захтевали повишицу од 17 одсто.
– Не можемо бити задовољни, када ћемо и даље бити испод републичког просека. Са ових шест-седам одсто и четири процента које су добили за 2016, само смо се вратили на ниво зарада од 2014. У овом тренутку се не зна да ли ће исти проценат повећања добити сви нивои образовања, јер је последњи пут четири одсто ишло запосленима у основним и средњим школама, док је високо образовање добило два одсто – каже за Данас Томислав Живановић, председник ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ.