Na državnim univerzitetima u ponedeljak počeli prijemni ispiti, samo u Beogradu gužva. Najveće interesovanje za umetnost i bezbednost, najmanje za arhitekturu.

TRKA za indekse je počela! Budući brucoši u ponedeljak su počeli da polažu prijemne ispite na pojedinim državnim fakultetima. Na Univerzitetu u Beogradu polagali su na Filološkom, Veterinarskom, Saobraćajnom i još osam fakulteta, a na ostalima su testiranja zakazana za utorak i sredu.

I ove godine budući akademci imaju svoje favorite, pa je broj prijavljenih daleko preko predviđene kvote na Fakultetu za bezbednost, Medicinskom, Ekonomskom, Pravnom, Stomatološkom, Filološkom… Rekorder je Fakultet dramskih umetnosti, gde se za 12 mesta na glumi takmiči 388 kandidata!

– Broj budžetskih studenata povećan je za deset odsto u odnosu na prethodnu godinu, pa je i interesovanje veliko – kaže za „Novosti“ prof. dr Branko Kovačević, rektor BU.

55.000 BRUCOŠA o TROŠKU države prvu godinu pohađaće 35.000 akademaca i još 20.000 koji će sami plaćati školovanje. Najviše mesta ima na BU – 9.000 na budžetu i 5.000 za samofinasirajuće studente. Na Univerzitetu u Novom Sadu predviđen je upis 8.000 brucoša, u Nišu oko 4.700, Kragujevcu oko 2.700, u Kosovskoj Mitrovici oko 1.700, u Novom Pazaru blizu 1.000, na Univerzitetu umetnosti u Beogradu biće nešto više od 400 brucoša.

Kovačević naglašava i da je smanjeno interesovanje za arhitekturu, pa je umesto nekadašnjih pet kandidata za jedno mesto, sada taj broj više nego prepolovljen. Interesovanje za srpski i ruski jezik na Filološkom fakultetu veće nego ranijih godina.

Na Univerzitet u Novom Sadu prijavilo se 225 studenata manje nego što je predviđeno za upis, a čak na devet fakulteta je broj prijavljenih ispod predviđene kvote. I u Novom Sadu i u Kragujevcu najveća gužva je na medicini. U Kragujevcu je veliki broj kandidata i na hotelijerstvu i vojnoindustrijskom inženjerstvu. Na Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prijavilo se za trećinu manje kandidata u odnosu na broj predviđen za upis.

A kada prebrinu brige oko prijemnog, sa indeksom u rukama, brucoše čeka još jedna muka – kako obezbediti krevet u domu i hranu u studentskoj menzi. Konkursi počinju u septembru.

U studentskim domovima u Srbiji ima mesta za oko 14.000 studenata. Najviše kreveta ima u 11 beogradskih domova, i to oko 10.000 za smeštaj studenata koji se školuju o trošku države i plaćaju regresirane cene i oko 2.000 mesta po ekonomskim cenama. U studentskom centru Novi Sad raspolažu sa nešto više od 2.500 ležajeva, u Kragujevcu sa 634 i u Nišu sa 916 mesta.

– Svake godine ispod crte za smeštaj ostane oko 30 odsto kandidata koji su konkurisali – kaže Milovan Petrović, direktor Studentskog centra „Beograd“.

Cene smeštaja u studentskim domovima kreću se od 830 dinara u četvrtoj do 2.250 dinara u prvoj kategoriji. Za mesto u trokrevetnoj sobi u najvećem akademskom naselju na Balkanu „Studentskom gradu“ treba izdvojiti 1.300 dinara, dok je u četvorokrevetnoj sobi 1.400 dinara za mesec dana.

Tri obroka dnevno, u nekoj od studentskih menzi, koštaju nešto više od 100 dinara, a pravo na „bonove“ za menzu imaju i studenti koji ne žive u domu.