Пријемни испити у филолошке и математичке гимназије, уметничке и музичке средње школе у Новом Саду почели су данас. Ученици који желе да се упишу у те школе полагаће бар два испита више него остали ђаци, јер се 23. и 24. јуна први пут организује завршни испит у основним школама, који је обавезан за све осмаке.

Јована Ружић жели да упише филолошку гимназију, она ће за разлику од већине својих вршњака ове године морати да полаже 4 испита.

„Желим да упишем Карловачку гимназију, зато што ми језици иду од малена, али проблем ми представља ова мала матура. Имам четири испита, српски и енглески на пријемном и српски и математику као малу матури. У свему томе проблем ми представља математика, јер идем на часове, а можда бих у то време требала да радим српски или енглески уместо тога“, каже за Радио – телевизију Војводине.

Завршни испит је обавезан за све осмаке истиче Петар Виђикант, начелник школске управе Нови Сад. Већ неколико година опада интересовање за специјалне школа додаје начелник, али и даље има више кандидата него места.

У ОШ „Ђорђе Натошевић“ има 11 ученика који су изразили жељу да на пријемне испите иду раније, каже Недељко Ђорђић директор те школе. Они су због њих наставничко веће организовали раније, како би ти ученици добили уверење о завршеном 8. разреду, а касније када положе и малу матуру добиће уверење да су завршили основно образовање.

 

РТВ