zarko__osmeh

Почетак школске године дочекујемо у добром расположењу, каже министар Жарко Обрадовић. Због реконструкције објеката, настава у четири школе одложена за недељу дана.

Нова школска година за око 920.000 ученика основних и средњих школа у Србији почиње сутра.

Гостујући у Дневнику РТС-а министар просвете Жарко Обрадовић рекао је да четири школе неће започети на време школску годину због реконструкције својих објеката односно безбедности ђака и запослених.

Реч је о Шестој гимназији у Београду, школама „Јован Цвијић“ у Ваљеву, „Димитрије Тодоровић Каплар“ у Књажевцу и „Доситеј Обрадовић“ у Новом Саду.

Према његовим речима, почетак наставе у тим школама касниће пет до седам дана.

„Настава у 1.900 школа почиње на време и морам да кажем да почетак школске године дочекујемо у добром расположењу. Ученици у ове четири школе неће изгубити ништа због одлагања почетка наставе, а то смо дозволили из безбедносних разлога“, навео је Обрадовић.

Он је најавио завршетак четири школе – две основне и две средње, подсетивши да је до сада завршено 13. Захваљујући сарадњи са Министарством културе, информационог друштва и медија, основне школе добиће 30 компјутера.

Министар је рекао и да у први разред основне школе полази 76.800 деце, као и да тај број опада, јер је Србија демографски стара држава.

Говорећи о технолошком вишку у просвети, министар је казао да ће током следеће недеље бити саопштени тачни подаци о вишку запослених.

„Праве се листе и проверавају са синдикатима. Добили смо одређене податке и неће бити толики број који се може наслутити, јер део наставника нема пун фонд часова. Та тема ће тек бити у фокусу у току идуће недеље“, рекао је Обрадовић.

Министар просвете је казао и да ће сутра, на дан почетка нове школске године посетити Краљево.

РТС